Вчені зробили несподівану заяву про тривалість імунітету до COVID-19

6.01.2021, 15:18
92533

Клітини імунної пам’яті в організмі людей, що перехворіли на COVID-19, можуть існувати не менше восьми місяців.

Читайте також: Українець, який двічі перехворів на коронавірус, “втратив” ноги

Про це йдеться в статті, опублікованій у журналі Science Immunology. Результати останніх досліджень, на думку вчених, дають надію на більш тривалий захисний ефект вакцин від коронавірусу, ніж вважалося раніше.

Багато дослідників ставили під сумнів збереження імунітету після COVID-19, оскільки у тих, хто перехворів, згодом рівень антитіл до SARS-CoV-2 знижується.

Однак придбання імунітету до хвороби залежить від Т-клітин пам’яті, які розпізнають специфічні вірусні білки, і В-клітин пам’яті, що відповідають за вироблення специфічних антитіл проти вірусу, говориться в новому дослідженні. А ці клітини живуть довго.

Учені з декількох дослідницьких центрів Австралії під керівництвом професора Менно ван Зельма з Університету Монаша довели, що В-лімфоцити пам’яті, зокрема розпізнають SARS-CoV-2, зберігаються в організмі тих, хто одужує, протягом щонайменше восьми місяців.

У пацієнтів після COVID-19 помірно розвиваються B-лімфоцити імунної пам’яті, вони здатні виробляти специфічні антитіла при повторному контакті з коронавірусом, вважають вчені. Досить високий рівень їх був виявлений приблизно до третього місяця після появи симптомів захворювання, йдеться в дослідженні, яке проводилося в невеликій групі з 25 пацієнтів. Кров на аналіз у них брали в період з 4 по 242 день після зникнення симптомів.

Дане дослідження підтвердило, що рівень антитіл проти SARS-CoV-2 почав знижуватися з 20 дня після зараження після зникнення симптомів.

Водночас В-лімфоцити пам’яті були виявлені в крові пацієнтів майже відразу після зараження. Їхній рівень зріс до 150 дня після зараження, зберігалися вони не менш 242 днів (вісім місяців) після зникнення симптомів коронавірусу.

Ці результати показують, що пацієнти після COVID-19 дійсно зберігають імунітет до вірусу і хвороби. Також це може бути поясненням, чому серед мільйонів людей фіксується так мало випадків реального повторного зараження SARS-CoV-2, кажуть вчені.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com