Весняний авітаміноз: як підтримати імунітет

21.04.2024, 21:00
157673

Холодний період часу – це період, коли  наша імунна система піддається справжній перевірці на міцність, а кількість людей, які хворіють на гострі респіраторні інфекції, різко збільшується.

Читайте також: Названо найкорисніший чай у світі: допомагає позбутися багатьох проблем зі здоров’ям

Варто зазначити, що більшість мікроорганізмів і вірусів зокрема дуже добре почуваються навіть при низьких температурах. Також в цей період існує багато інших факторів, які сприяють зниження опірності нашого організму.

Що знижує імунітет:

– нездоровий спосіб життя;

– хронічний стрес;

– хронічне недосипання;

– незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі;

– відсутність достатнього фізичного навантаження;

– зайва вага;

– літній вік;

– інфекції, що викликають імунодефіцитні стани;

– шкідливі звички.

Як зміцнити імунітет: практичні поради

– Регулярно споживайте велику кількість овочів та фруктів.

Спіть достатньо, намагайтеся лягти спати до 11 вечора.

– Уникайте тривалого стресу, намагайтеся мінімізувати дію стресу.

– Відмовтесь від шкідливих звичок, зокрема паління.

– Якщо вживаєте алкоголь, дотримуйтеся добового ліміту.

– Регулярно виконуйте фізичні вправи.

– Підтримуйте вагу тіла в межах норми.

– Намагайтеся уникати інфекції, мийте руки та готуйте їжу відповідально.

Продукти, що підвищують імунітет

Для зміцнення імунітету у дорослих і дітей необхідно правильно харчуватися! Намагайтеся щоденно їсти овочі та фрукти у кількості до половини об’єму вашої тарілки. До складу овочів та фруктів входять вітаміни, зокрема вітамін А, С та Д, також мінерали, такі як цинк.

Кольорові овочі та фрукти багаті на антиоксиданти, речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин.

Читайте також: Продукти, які корисні для здоровʼя печінки та жовчного

Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього. Можна придбати клітковину, наприклад, із кунжуту чи льону.

Пийте ягідні та трав’яні чаї. Шипшиновий чай, багатий на вітамін С, буде особливо корисний.

Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука.

Правильно замороженні ягоди– чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку.

Риба– джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні». Рослинне джерело деяких омега-3 поліненасичених жирних кислот – це олія льону.

Темно-зелені овочі – кейл, мангольд, шпинат, руккола, брюссельська капуста, брокколі. Вони містять безліч корисних фітонутрієнтів, клітковину, вітамін А, магній, фолієву кислота і багато іншого.

Яйця — такий універсальний і корисний продукт, який потрібно мати під рукою для швидкого приготування їжі і перекусу. Вони є джерелом вітаміну В12. Також в них є трохи вітаміну В і А і білок, а деякі збагачені жирними кислотами омега-3, важливими для збалансованої імунної функції.\

Здавна-давен наші бабусі й дідусі вживали часник і цибулю, щоб не захворіти. Така дієта має сенс, оскільки до складу цих продуктів входять фітонциди, що допомагають боротися з патогенами. У східній кухні з цією ж метою використовували куркуму, імбир.

Вітаміни, що підвищують імунітет

– вітамін С;

– вітамін А;

– вітамін Д;

– вітамін Е;

– вітаміни групи В, зокрема, В6 та фолієву кислоту;

– варто, щоби до складу вітамінно-мінерального комплексу входили цинк, селен, залізо, мідь;

Бережіть себе і дбайте про своє здоров’я та імунітет!

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com