Відсторонення Супрун блокує постачання ліків до хворих пацієнтів

6.02.2019, 14:32
10740

Ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва про відсторонення Уляни Супрун від роботи перешкоджає доставці життєво необхідних ліків до пацієнтів

Читайте також: Супрун заборонили керувати МОЗ

Через те, що в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун відсторонили від роботи , і вона не може підписувати необхідну документацію, препарати на суму понад 633 млн грн, закуплені за кошти Держбюджету, не можуть бути відправлені у медзаклади. Також наразі існує високий ризик зриву закупівельного процесу за кошти 2019 року. Так безвідповідальне рішення суду блокує доступ пацієнтів до ліків, гарантованих державою, і ставить під загрозу здоров’я і життя тисяч українців.

Наразі на складах Державних підприємств “Укрвакцина” та “Укрмедпостач” готуються до розвезення в регіони життєво необхідні препарати за 33 програмами державних закупівель. Серед них – вакцини проти кору, паротиту і краснухи (майже 390 тисяч доз) і поліомієліту (954 тисячі доз). В умовах масштабного спалаху кору, який зараз є в Україні, будь-які затримки з поставкою вакцин у регіони неприпустимі! Адже тільки вакцинація може захистити від хвороб, що призводять до тяжких ускладнень і смерті.

Також поки на складах перебувають ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії. Питання доступу пацієнтів до цих ліків часто є питанням життя і смерті. Частина з препаратів дороговартісні, і пацієнти найчастіше не можуть купити їх самостійно. Саме тому так важливо, щоби поставки відбувались за графіком. Право підпису наказів про розподіл ліків та медвиробів у регіони має лише в.о. міністра охорони здоров’я. Через рішення Окружного адміністративного суду м. Києва препарати залишатимуться на складах.

Окрім того, найближчим часом очікуються поставки дороговартісних ліків проти ВІЛ/СНІДу, онкології, гепатиту та інших захворювань. Без в.о. міністра робота з постачання та розвезення ліків заблокована.

Під питанням залишається і закупівля медикаментів за кошти Держбюджету 2019 року. МОЗ України у рекордні терміни здійснило підготовку, аби цей процес почався вчасно і пацієнти отримували лікування, гарантоване державою, безперервно. Уже в лютому Міністерство планувало підписання перших угод на закупівлі ліків з міжнародними спеціалізованими організаціями. Однак і цей процес через ухвалу суду може бути відтермінованим, оскільки підписувати договори – це також відповідальність в.о. міністра. Якщо процес укладання договорів із закупівельниками буде зірвано, є серйозний ризик, що тисячі людей залишаться без необхідного лікування, а довіра до державних закупівель, відроджена завдяки ефективності закупівель через міжнародні організації, буде втрачена, повідомляється на сторінці МОЗ у Facebook.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com