Вірусологи пояснили шляхи зараження Covid-19

17.04.2020, 08:48
69820

Вірусологи Кетлін Джордан і Вінсент Сюй, що проводили масштабні дослідження шляхів передачі вірусів, стверджують: одяг не є основним джерелом зараження. Як інформує видання НВ, в лабораторних умовах була доведена здатність коронавірусу жити на тканині до двох днів, проте потрібно розуміти, що ці цифри не застосовні в звичайному житті.

Читайте також: Лікарі назвали ще один “ранній” симптом коронавірусу (фото)

Сприятливими факторами для вірусів вважаються вологість і тепло, а тканина має сітчасту структуру, тому під час прогулянки до супермаркету велика частина збудника, що осіла на одязі, просто засохне і вивітриться.

Звичайна людина, що дотримує гігієну, самоізоляцію і не контактує з хворими Covid−19, може не турбуватися про зараження через одяг. У її випадку прання з милом або порошком буде достатньою мірою профілактики коронавірусу.

Але це правило діє лише для людей, які не перебувають поблизу вогнища зараження. Для медиків і осіб, що контактують з хворими краще застосувати додаткові заходи. Згідно з дослідженнями вчених з Уханю, велика кількість вірусу накопичується на взутті та рукавах одягу. Тому їх необхідно дезінфікувати і змінювати частіше.

Що стосується взуття, то в половині досліджуваних випадків на підошвах взуття медиків був виявлений SARS−CoV−2. Але взуття не контактує з дихальними шляхами, тому знявши його та помивши руки, можна не турбуватися про зараження.

Читайте також: Вчені знайшли спосіб знищити коронавірус за 48 годин

Але чи можна принести вірус на підошвах, а потім передати його улюбленцеві? Адже випадки інфікування домашніх тварин вже були. Швидше за все, відповідь ні, оскільки в кожному з цих епізодів домашній улюбленець захворів після контакту з SARS−CoV−2-позитивним господарем. Тому в Великобританії ветеринари рекомендують ізолювати тварин, чиї господарі захворіли.

В цілому, основним шляхом зараження Covid−19 залишається контакт із носієм. Тому найефективнішими заходами є соціальне дистанціювання, носіння маски або респіратора, самоізоляція і регулярне миття рук. Сумлінно виконуючи рекомендації фахівців, ви зробите все можливе для профілактики захворювання.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com