Вітамін Е: чим корисний та у яких продуктах його шукати
Гладка, рівна, здорова шкіра – головна прикраса жінки в будь-яку пору року. Правильне харчування допомагає підтримувати її в нормальному стані. А вітамін Е відіграє в цьому важливу роль.
Читайте також: “Мікс з трьох інфекцій”: в МОЗ розповіли про циркуляцію вірусів в Україні
Його ще називають “вітаміном молодості”. Основна користь вітаміну Е – він потужний антиоксидант і кардіопротектор, бере участь в синтезі різноманітних гормонів. Він має протизапальні властивості, підвищує імунітет – клітини тканин тіла стають стійкішими до впливу довкілля.
Треба відзначити, що вітамін Е не синтезується в організмі людини і обов’язково повинен надходити з їжею. Тому в раціоні завжди повинно бути достатньо цього вітаміну.
Висока кількість вітаміну Е міститься переважно в рослинних продуктах, особливо у свіжих, необроблених овочах і зернових, багато його в оліях.
Важливо знати, що світло руйнує вітамін Е під час зберігання продуктів. Він чутливий до кисню. Добре зберігається в заморожених плодах. Максимум вітаміну після обробки в оліях холодного віджиму, тому вони вважаються значно кориснішими.
Окрім того, включайте до раціону продукти, які можна їсти без приготування – паростки пшениці, лісові та волоські горіхи, мигдаль, насіння, яєчні жовтки, шпинат, листову зелень, помідори.
Добова потреба дорослої людини у вітаміні Е становить близько 15 мг. Така кількість міститься в 30 г соняшникової олії або в 100 г оливкової. Але це не означає, що ми повинні набирати необхідну кількість вітаміну Е тільки з цих джерел. Це важливо розуміти.
Вітамін Е жиророзчинний, тому може накопичуватися в організмі і викликати інтоксикацію. Велике перевищення дози вітаміну може не запобігати, а навпаки, викликати проблеми зі здоров’ям.
Не забувайте про різноманітність вашого харчування, адже чарівних пігулок не існує.
Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook
Помилка в тексті? CTRL+ ENTER
Коментарі (0)