Вітамін К: в чому його унікальність і в яких продуктах його шукати

5.07.2023, 22:05
143359

Вітамін К набуває популярності через його потенційну користь для здорового старіння. Зокрема, вважається, що він допомагає запобігти віковим захворюванням, таким як остеопороз і серцево-судинні захворювання.

Читайте також: Синоптики попереджають про сильну спеку в Україні

Про це пише Fortune.

Що таке вітамін К?

“Вітамін K — це жиророзчинний вітамін, тому ваше тіло зберігає його в жировій тканині та печінці. Він найбільш відомий своїм сприянням згортанню крові”, — розповів Хезер Віола, лікар первинної медичної допомоги в Mount Sinai Doctors-Ansonia.

Згортання крові або коагуляція — це процес, який допомагає організму зменшити кровотечу внаслідок травми.

Існує три форми вітаміну К:

-вітамін K1 (філохінон)

-вітамін K2 (менахінон)

-вітамін K3 (менафтон), який є синтетичною формою вітаміну K, іноді міститься в кормах для тварин або і не призначений для споживання людиною.

Вашому організму необхідний вітамін К не лише для згортання крові, але й щоб підтримувати міцність кісток. “Люди, які мають вищий рівень вітаміну К, мають більшу щільність кісткової тканини, тоді як низький рівень вітаміну К був виявлений у людей з остеопорозом”, — каже Віола.

Є також дослідження, які вказують на те, що вітамін К може допомогти запобігти та лікувати такі захворювання, як ішемічна хвороба серця та рак.  Дослідження, опубліковане в журналі Oncology Letters, показало, що лікування вітаміном K2 може позитивно пригнічувати ріст ракових клітин і знижувати ризик розвитку раку простати та легенів.

Продукти з високим вмістом вітаміну К

Джерела вітаміну K1:

-шпинат;

-брокколі;

-салат айсберг;

-такі олії, як соєва та рапсова;

-листова зелень.

Фото: Pexels

Джерела вітаміну K2:

-жирні молочні продукти;

-свинина;

-м’ясо птиці;

-ферментовані продукти.

Фото: pixabay.com

Для дорослих 19 років і старше рекомендована добова норма споживання вітаміну К становить 120 мікрограмів для чоловіків і 90 мікрограмів для жінок.

Обережне вживання вітаміну К

Ваш лікар може рекомендувати прийом додаткового вітаміну К, якщо у вас є захворювання, що спричиняє надмірну кровотечу або перешкоджає належному засвоєнню вітаміну К.

“Люди, у яких є проблеми зі здоров’ям, такі як хвороба жовчного міхура або жовчовивідних шляхів, цистична фіброза, целіакія та хвороба Крона, можуть скористатися прийомом додаткового вітаміну К”, — каже Віола. Вона зауважує, що прийом антибіотиків тривалий час також може порушити засвоєння вітаміну К.

Користь вітаміну К для боротьби зі старінням

Існує обнадійливе дослідження, що вітамін К забезпечує захист від захворювань, пов’язаних із віком, таких як остеопороз, остеоартрит і серцево-судинні захворювання.

Коли йдеться про здоров’я серця, дослідження, опубліковане у Open Heart, свідчить про те, що підвищене споживання вітаміну K2 може зменшити жорсткість артерій, знизити ризик діабету та ішемічної хвороби серця та підвищити рівень виживання серед пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.

Оскільки вітамін K також є ключовим гравцем у підтримці здоров’я кісток, ті, хто перебуває в постменопаузі, можуть отримати користь від добавки вітаміну K через підвищений ризик втрати кісткової маси, викликаної зниженням рівня естрогену.

“З’являється все більше доказів того, що вітамін К покращує здоров’я кісток і знижує ризик переломів, особливо у жінок у постменопаузі, які мають підвищений ризик розвитку остеопорозу”, — каже Віола. Дослідження Osteoporosis International показало, що щоденний прийом 180 мікрограмів вітаміну K2 допоміг зменшити втрату кісткової маси здоровими жінками в постменопаузі.

Крім того, відомо, що вітамін К знижує частоту переломів кісток. Дослідження показали, що низьке споживання вітаміну К пов’язане з підвищеним ризиком переломів стегна як у чоловіків, так і у жінок.

Звичайно, важливо поговорити зі своїм лікарем перед початком прийому вітаміну К. Існує ряд переваг, пов’язаних з вітаміном К, які значно перевершують згортання крові, особливо коли йдеться про здорове старіння, тож точно не завадить згадати про це під час наступного візиту.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com