Волонтери на Рівненщині виявили бойові гранати серед гуманітарної допомоги для херсонців

16.06.2023, 09:31
142277

Волонтери на Рівненщині знайшли дві гранати, коли перебирали речі для допомоги херсонцям. Спершу подумали, що це муляжі, та виявилося, що до ящиків із медикаментами хтось підклав бойові гранати. Небезпечні предмети вилучили й шукають їхніх власників, йдеться в ТСН.

Читайте також: ЗСУ наступають на кількох напрямках: де досягнуто успіхів

“В коробці перебирали бинти і перев’язочні матеріали, і було знайдено гранати. Ми не могли подумати ніколи, що такі речі можуть бути справжніми, що такі речі можуть бути принесені волонтерам”, – розповідає Мирослава, яка була приголомшена знахідкою.

Коли волонтери зрозуміли, що це не муляж, викликали поліцію. На місце прибули копи, рятувальники, вибухотехніки. Одразу заявили, що гранати можуть бути бойовими, і забрали їх на експертизу. “Одна з них іноземного виробництва, а одна, попередньо, РГД-52”, – розповідають копи.

“Це могло призвести до величезної трагедії. Тому що поруч із нами було багато волонтерів. Були дітки, які плели кікімори, були люди похилого віку, були багатодітні мами”, – розповідає волонтерка.

Сюди активно зносили допомогу для відправлення потерпілим на Херсонщині. Але те, що можуть принести щось небезпечне, ніхто і припустити не міг. Це ще добре, кажуть, що боєприпаси виявили дорослі на місці, адже які наслідки міг спричинити небезпечний вантаж у дорозі, годі й уявляти. “Якби гранати були знайдені не на цьому етапі, вже здетонували під час перевезення гуманітарної допомоги, або, не дай Бог, у місцях, куди воно мало їхати – в Херсоні”, – каже голова громадської організації Ксенія Вєтошкіна.

Тепер волонтери Дубна будуть уважно перевіряти всю допомогу одразу і вести облік – хто, що та в яких коробках  приніс. “Вже закупили камери відеоспостереження, будемо їх монтувати, також подумаємо з приводу того, чи потрібен нам металошукач для швидкої перевірки надходжень”, – додає Ксенія.

Взялися за справу і слідчі, за незаконне поводження з боєприпасами винному загрожує від 3 до 7 років за ґратами.

Водночас волонтерську роботу знайдені гранати не зупинили, адже потерпілим від підриву росіянами Каховської ГЕС потрібно чимало допомоги. “Зараз потрібні резинові чоботи, лопати, рукавиці технічні, медицини треба багато і дуже багато фільтри для води, таблетки для води”, – кажуть в організації.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com