Вплив кави на шкіру

1.08.2023, 20:03
144453

Вплив кави та кофеїну на організм людини, зокрема на стан шкіри, як свідчать дослідження – різноманітний. Кава – це такий напій, який може бути корисним для здоров’я, а може прискорити старіння шкіри, призвести до появи прищів тощо. Справа в дозі кофеїну. Спробуємо розібратися.

Читайте також: Білорусь хоче укласти з Іраном угоду про виробництво “Шахедів” – ISW

Негативний вплив кави на стан шкіри

Як свідчать дослідження, кофеїн у каві зменшує синтез колагену в шкірі, тим самим прискорюючи процес її старіння.

Через сечогінні властивості кава виводить з організму воду, а разом з нею і натрій. Втрата рідини також провокує раннє старіння шкіри.

Вживання кави знижує рівень дегідроепіандростерону, який ще називають “антивіковим гормоном”. Він відповідає за належне функціонування нервової, серцево-судинної та імунної систем.

Кава також може провокувати появу прищів, особливо якщо додавати молоко й цукор. Внаслідок цього підвищується рівень гормону стресу кортизолу, що змушує шкіру виробляти більше шкірного сала. Як результат, на шкірі виникає запалення. Крім того, якщо казати про вплив на організм у цілому – кортизол може викликати безсоння.

Користь кофеїну для шкіри

Кава містить антиоксиданти, як-от хлорогенова кислота, які можуть допомогти захистити шкіру від шкідливого впливу вільних радикалів і запобігти передчасному старінню. І не лише шкіри.

Як показало дослідження, кава є джерелом антиоксидантів номер один у раціоні американців. Це не означає, що в ній міститься більше антиоксидантів, ніж у ягодах, фруктах та овочах – просто жителі США споживають більше кави, ніж корисної їжі. Відомо, що антиоксиданти борються з вільними радикалами, а вільні радикали викликають старіння.

Вживання кави в помірних кількостях може сприяти поліпшенню циркуляції крові та надати шкірі здоровішого вигляду.

Кава впливає не лише на вигляд шкіри, а й на те, що відбувається під її поверхнею. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Національного інституту раку, вживання допустимої кількості кави пов’язане зі зниженням частоти розвитку ракової меланоми. В дослідженні, яке проводилося протягом десяти з половиною років, вчені проаналізували харчові звички майже 450 000 осіб та виявили, що у тих, хто вживав більше ніж чотири філіжанки кави на день, ризик розвитку злоякісної меланоми на 20% нижчий, ніж у тих, хто не вживає каву зовсім.

Отже, аби кава не пришвидшувала процес старіння шкіри та не викликала інші негативні наслідки для організму, варто пити її у помірних кількостях.

Як зазначають експерти, оптимально випивати 2 філіжанки кави на день. Вживання понад 300 мг кофеїну щодня призводить до зворотного ефекту.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com