Вибори лише після закінчення воєнного стану: всі політичні сили ВР підписали меморандум

1.12.2023, 10:03
150671

В листопаді 2023 року всі політичні сили, які представлені в українському парламенті, підписали меморандум про проведення наступних виборів лише після закінчення воєнного стану.

Читайте також: Зеленський зробив заяву про отримання винищувачів F-16

Про це йдеться в документі на сайті Верховної Ради, а також у коментарі першого віцеспікера Олександра Корнієнка “Українській правді”.

Домовленості про проведення виборів лише після закінчення воєнного стану в Україні було досягнуто під час зустрічі у форматі “Діалогів Жана Моне” задля миру та демократії, яка відбулася 10-12 листопада на Закарпатті.

Відомо, що керівництво Верховної Ради, голови та делеговані представники депутатських фракцій і груп ВР 9-го скликання “дійшли згоди, що майбутні вільні й чесні національні вибори (парламентські, президентські) проводяться після закінчення війни та закінчення дії воєнного стану з часом, достатнім для підготовки проведення виборів (не менше 6 місяців після закінчення воєнного стану)”.

Серед тих, хто підписав документ, зокрема є:

Давид Арахамія (“Слуга народу”),

Юлія Тимошенко (“Батьківщина”),

Ірина Геращенко (“Євросолідарність”),

Олександра Устінова (“Голос”),

Іванна Климпуш-Цинцадзе (“Євросолідарність”),

Вікторія Подгорна (“Слуга народу”).

Зазначено, що вибори мають бути проведені на основі чинного Виборчого кодексу, зі збереженням за основу виборчих систем національних і місцевих виборів, повернувши норми, які забезпечують змагальність кандидатів у межах одного партійного списку (як приклад – скасування обмеження у 2556 від виборчої квоти, необхідної для просування кандидата у виборчому списку).

“Ми переконані, що майбутні загальнонаціональні вибори матимуть величезне значення для демократичних перспектив України і що вони мають бути проведені з дотриманням міжнародних стандартів. Однак ми також усвідомлюємо, що внаслідок війни та її наслідків проведення виборів буде пов’язане з унікальними викликами, які потребуватимуть широкого політичного консенсусу для їх успішного вирішення. Тому в рамках наступного Діалогу Жана Моне ми продовжимо наш обмін думками щодо принципів, які можуть стати наріжними каменями майбутніх виборів в Україні”, – йдеться у документі.

Як сказав перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко, всі зобов’язання, які взяли на себе політсили, є в меморандумі.

“Діалоги Жана Моне” 10-12 листопада були присвячені широкому колу питань, серед яких було й питання виборів”, – сказав він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com