Вишиванка чи косоворотка: в Офісі президента відреагували на дискусію навколо вбрання Зеленського

21.05.2021, 12:07
97079

В Офісі президента України відреагували на вчорашню дискусію щодо вбрання Володимира Зеленського з нагоди Дня вишиванки.

Читайте також: Зеленський відповів, чи буде йти на другий термін

Як повідомляє OBOZREVATEL, радник глави ОП Михайло Подоляк, коментуючи звинувачення в тому, що сорочка президента схожа на російську косоворотку, а не вишиванку, заявив, що вбрання для Володимира та Олени Зеленських створювалися на основі українських традицій крою.

“Українська культура значно багатша за зашорені і виховані ще за радянськими лекалами уявлення про неї. Українська вишиванка – це не один якийсь образ, не один візерунок, не одна модель. Бувають техніки вишивки, варіанти крою. Це різні регіональні особливості та сучасні їх інтерпретації”, – пояснив Подоляк.

Він додав, що одяг для Зеленських розробив дизайнер Артем Климчук, який ще вчора, 20 травня, на свої сторінці в Instagram виклав сторіз зі світлиною вишиванки тих часів, яка дуже схожа на вишиванку Зеленського та написав: “Чоловіча вишиванка з Дніпропетровської області кінця XIX – початку XX століття”.

Климчук додав, що, створюючи вишиванки для президента та першої леді, взяв за основу національний костюм Дніпропетровського регіону, який був дуже популярний в XIX столітті.

“Для сходу України бічний розріз на сорочці був широко поширеним елементом. Він був дуже популярний в XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз. Також ми використовували традиційні орнаменти регіону і характерний виріз на сорочці для жінок квадратної форми. Ми стилізували трохи візерунки, вишили їх хрестиком і ретязем, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку, хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях”, – пояснив дизайнер.

Нагадаємо, вчора Україна та світ відзначали День вишиванки. Традиційно у своїх соцмережах виклали фото в українському національному вбранні і президент України Володимир Зеленський та перша леді. Після чого соцмережі вибухнули коментарями, що сорочка глави держави схожа на російську косоворотку, а не вишиванку.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com