Як не стати жертвою шахраїв при працевлаштуванні

1.04.2019, 16:55
19029

В Україні в пошуках роботи можна потрапити на гачок аферистів. Зокрема, агентства з пошуку роботи продають базу застарілих вакансій з інтернету або призначають співбесіди у вигаданих компаніях.

Читайте також:  Як вберегтися від колекторів: поради фахівця

Як розпізнати злочинців, пише “Сегодня”.

Свою історію нам розповіла Катерина. Вона вирішила знайти роботу через агентство з підбору персоналу. Вакансії там шукали фахівці, а дівчині залишалося тільки ходити на співбесіди. Але це тільки відібрало у неї час і гроші: аферисти стягнули з Катерини півтори тисячі гривень.

Як кажуть справжні фахівці з підбору персоналу, якщо за працевлаштування вимагають платити – це вже підозріло.

“Вже багато років працює законодавча база, яка стверджує, що працевлаштування в Україні має бути безкоштовним. Рекрутингові агентства заповнюють вакансію роботодавця, тому, якщо від вас вимагають якісь гроші за працевлаштування – це незаконно”, – розповіла експерт з підбору персоналу Тетяна Пашкіна.

Юристи ж радять, що перш ніж нести резюме в кадрове агентство, необхідно перевірити, як давно його створили.

“Перевірити, що це за компанія, почитати її відгуки в інтернеті. Наскільки вона молода, можна перевірити в державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. Якщо ця компанія зареєстрована місяць назад – це вже підозріло”, – розповів правозахисник Микола Хахула.

Якщо з документами рекрутерів все в порядку, юрист радить уважно придивитися до паперів, які підписують з клієнтом.

“Повинен бути письмовий договір, де повинен бути чітко прописаний предмет договору. Права обов’язки сторін. Якщо прописано “інформаційно-консультативні послуги” – як зазвичай шахраї прописують, то можна сказати сміливо, послуг тобі ніяких не нададуть”, – зазначив юрист.

Також необхідно звертати увагу на кількість співробітників агентства. У хорошій організації їх, як правило, не менше десяти.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com