Передвеликодній піст триває 40 днів, і з кожним днем нашого утримання від їжі тваринного походження, кількість ферментів, які допомагають її засвоювати, зменшується. Наша травна система звикає працювати в економному режимі. Тож якщо по завершенні посту відразу накинутися на жирні продукти – шлунок, жовчний міхур, підшлункова залоза та печінка за таке інтенсивне розговіння не подякують. Особливо це небезпечно, якщо у вас є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Отже, у перші дні свята віддавайте перевагу стравам, які легше засвоюються:

із дієтичних видів м’яса (курятині, індичатині, кролятині);

рибним;

на основі молочних та кисломолочних продуктів із мінімальною жирністю;

овочевим (за винятком крохмалистих і заправлених майонезом).

Головне – не поспішайте повернутися до звичного харчування, їжте малими порціями, адже попереду – цілий тиждень із великодніми наїдками! Із посту треба виходити потихеньку – тоді від нього буде сама лише користь для здоров’я.

Як легко вийти з посту:

Розпочніть святкову трапезу із сирної паски, кисломолочний сир для якої оберіть нежирний – 5%-ний.

Якщо впродовж усього посту ви не споживали курячих яєць, великодньої неділі дозвольте собі лише одне, адже це важкий продукт для травлення.

Із м’ясних наїдків обирайте дієтичні ковбаски чи рулети з курятини. Куряче м’ясо шлунок перетравлює відносно легко, тож ви добре почуватиметесь. Якщо не можете встояти перед ароматним шашликом, який останніми днями посту вам просто вже ввижався, – приготуйте його з дієтичного курячого філе з додаванням спецій.

Після кожного прийому їжі обов’язково дослухайтесь до свого організму. Відчули після котрогось із продуктів важкість – відкладіть його на кілька днів.

А от свіжої зелені, фруктів та овочів їжте побільше: вони сприяють травленню.

Щоб спростити вам вибір святкових наїдків після посту, ми підготували кілька рецептів апетитних страв – на будь-який смак! Вам залишається тільки обрати, що готувати, або ж приготувати всього по трішки.Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram