Як раніше святкували День святого Миколая

19.12.2020, 11:18
91788

День Святого Миколая в Україні – 19 грудня. За повір’ями, напередодні він випікає солодощі, а наступного дня з помічниками-янголами розносить гостинці чемним дітям. Проте Миколай − не вигаданий персонаж, а реальна людина.

Суспільне зібрало факти про життя святого і традиції відзначення цього дня в Україні.

1. За історичними переказами, Миколай народився між 270 та 286 роками нашої ери в місті Патарі на півострові Лікія. Це територія сучасної Туреччини. Батьки хлопчика, Феофан та Нона, були заможними і віруючими. Вони похрестили Миколая одразу після народження, що в ті часи було рідкістю.

2. Після смерті батьків Миколай роздав свою багату спадщину бідним і вирушив до Палестини поклонитися святим місцям. А після цього повернувся в місто Патар, де й прийняв сан священика. Він визволяв полонених, рятував невинних від смертної кари, допомагав бідним. Через це став одним із найважливіших християнських святих.

3. Ім’я святого Миколая є в списку єпископів, які брали участь у першому Вселенському соборі 325 року.

Ікона з Базиліки Святого Миколая в м. Барі (Італія) та ікона св. Миколая Чудотворцяvsviti.com.ua

Ікона з Базиліки Святого Миколая в м. Барі (Італія) та ікона св. Миколая Чудотворця

4. Святкування на Миколая в Україні почалося ще за князя Всеволода Ярославовича – 1088 року. Один з перших храмів Київської Русі на честь святого побудувала княгиня Ольга біля могили Аскольда в Києві.

5. Святого Миколая за часів комуністичного режиму “репресували” після Жовтневого перевороту. Постановою комуністичної партії 1937 року його назвали “союзником попа й куркуля” і заборонили.

6. День Миколая відзначають не лише 19 грудня, коли святий помер, а й 22 травня, коли його мощі перемістили до міста Барі, в Італії. У народі це травневе свято ще називають “літнім” Миколаєм.

Українська ікона перенесення мощів святого Миколаяsuspilne.media

Українська ікона перенесення мощів святого Миколая

7. Раніше вважали, що засватана на Миколая дівчина буде гарною господинею та вірною дружиною. Також укладали договори і угоди, бо були впевнені, що в цей день ніхто не наважиться обманювати. На Миколая також ворожили. Дівчата збирались ближче до вечора, аби дізнатися майбутню долю.

8. Традиція святкувати на день Миколая з’явилася в середньовічній Німеччині. Батьки дарували дітям одяг, ласощі, іграшки та шкільне приладдя, щоб малюки повірили в чудеса. З Німеччини цей звичай поширився на сусідні країни.

9. У різних регіонах України є свої звичаї святкування цього дня:

  • На Слобожанщині збиралися разом після служби в церкві та варили пиво. А для дітей цього дня пекли особливе печиво − миколайчики.
  • На Поділлі чекали “полазника” − людину з позитивною енергією, яка першою має зайти до хати.
Різдвяна поштова марка з нагоди дня Святого Миколаяwikipedia.org

Різдвяна поштова марка з нагоди дня Святого Миколая

  • На Гуцульщині побутував весільний звичай, коли молодих освячували іконою Миколая. Обходи ряджених влаштовували у західних областях. Група парубків з переодягненим Миколаєм обходила двори, роздаючи подарунки дітям, а неслухняним залишали палицю.
  • У центральній Україні і на Полтавщині, зокрема, господар, повернувшись із церкви, брав миску зі свяченою водою, хліб із сіллю і йшов кропити худобу та збіжжя.

10. Улюбленою традицією у цей день лишаються подарунки, що слухняним дітям Миколай Чудотворець уночі підкладає під подушку. А от тим, хто погано поводився, – каміння або різочку.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com