Найпоширеніші симптоми постковідного синдрому

Оскільки в дослідженнях відстежувалися різні симптоми в різних групах пацієнтів, вчені об’єднали отримані дані, щоб оцінити їхню поширеність.

Серед тривалих неврологічних симптомів у госпіталізованих пацієнтів лідирує:

трата нюху (43%),

слабкість (40%),

стомлюваність (38%),

втрата смаку (37%),

м’язовий біль (25%),

головний біль (21%).

Про депресію повідомили 23% перехворілих, постійну тривогу – 16%. Аналіз даних показав також, що після важкого перебігу COVID-19 в рідкісних випадках розвиваються важкі неврологічні стани, такі як ішемічний інсульт (1,9%), геморагічний інсульт (0,4%) і судоми (0,06%).

Наслідки легкого перебігу коронавірусу 

Вчені відзначили, що більшість досліджень були присвячені переважно наслідкам COVID-19 після тяжкого перебігу, і навіть в тих роботах, де оцінювався стан амбулаторних пацієнтів, часто не враховувалися люди з легкими симптомами або безсимптомні носії.

Так, більша частина пацієнтів після легкого перебігу COVID-19 повідомляли про хронічну втому (55%), втрату нюху (52%), м’язову болі (45%), втрату смаку і головний біль (44%).

“Ми очікували, що неврологічні та психіатричні симптоми будуть частіше зустрічатися у важких випадках COVID-19, але замість цього ми виявили, що деякі прояви виявилися більш вираженими в групах пацієнтів після легкого перебігу захворювання”, – зазначили науковці.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram