Які в Україні збитки від повітряних тривог: сума приголомшлива

25.11.2023, 15:06
150343

Минулого року  збитки від тривог в Україні становили 7 млрд грн на день.

Читайте також: З початку війни з України до Європи виїхало 650 тисяч чоловіків призовного віку – ЗМІ

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

“Якщо рахувати збитки у прив’язці до ВВП – вони постійно збільшуються. Але тут треба враховувати номінально зростаюче ВВП – за оцінками НБУ, ВВП цього року становитиме 6,63 трлн гривень. Якщо припустити, що під час тривоги зупиняється половина економіки, збитки за чисту добу тривоги, умовно становитимуть – 9 мільярдів гривень (2022 року – 7 мільярдів гривень)”, – зазначає Данило Гетманцев.

Це приблизний розрахунок. Він може змінюватися за регіонами. На такий розрахунок впливає те, що значна частина тривог припадає на нічний час. Все ж таки оцінити орієнтовний масштаб втрат у валовій доданій вартості можливо.

Наприклад останні 4 тижні. Тривалість повітряних тривог за цей час становила:

Київський регіон – 2,5 доби  

Дніпровщина – 5 діб 

Харківщина – 5 діб 

Львівщина – 1 добу

“Всі податки по зведеному бюджету (разом з ЄСВ) займають близько третини ВВП (у 2022 році – 34% ВВП). Тому, якщо говорити про податки, то втрати від зупинення економічної діяльності для бюджету складають – 3 мільярди на добу вимушеного простою.

Якщо взяти мінімальну сумарну тривалість тривог у 2 доби на місяць, втрати зведеного бюджету і пенсійного фонду можуть сягати – 6 мільярдів гривень на місяць”. – роз’яснює Данило Гетманцев.

Це значна сума. Для розуміння планове фінансування:

дошкільної освіти – це 4,4 млрд грн/місяць 

середньої освіти – 13 млрд грн/місяць 

програми медичних гарантій – 14 млрд грн/місяць.

“Тривоги – це питання безпеки та людських життів, а вже потім – збитків. Українці на другому році війни навчились самі для себе класифікувати небезпеку, виставляючи умовні маркери. Але очевидно, що ризики реальні і “тренувальний” політ МіГ-31К може закінчитися пуском ракет”, – наголошує Гетманцев.

На разі питання затяжних тривог вирішується. З дотриманням всих правил безпеки та з урахуванням зменшення збитків.

“Є доручення Президента, адресоване Міноборони, Генштабу, Уряду. Впевнений, що з врахуванням посилення нашої ППО певне практичне рішення щодо затяжних тривог буде знайдено. Мінімізувати збитки і при цьому убезпечити українців – ось те завдання, яке нині вирішується”, – підкреслив Данило Гетманцев.

Адже рішення яке буде прийнято повинні затвердити військові та фахівці з національної безпеки.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com