Якій категорії чоловіків скасували відстрочку від мобілізації: роз’яснення адвоката

2.07.2023, 20:34
143172

Адвокат Вікторія Кравченко заявляє, що коло можливостей щодо уникнення мобілізації в Україні звузиться. Йдеться про зміни до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Читайте також: В Україні від мобілізації хочуть звільнити деякі категорії чоловіків: що відомо

У своєму YouTube-каналі вона пояснила, що раніше ті військовозобов’язані, які мали дружину з числа осіб з інвалідністю або одного зі своїх батьків, або дружини з інвалідністю І та ІІ групи, мали право на відстрочку від мобілізації.

Тепер ця категорія військовозобов’язаних, за рішенням Ради, може отримати відстрочку за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

“Отже, раніше, наприклад, два брати мали батька з інвалідністю ІІ групи, й обидва по суті мали можливість на відстрочку від мобілізації. Зараз вже так не буде – один з братів може бути мобілізований”, – пояснює адвокат.

Кравченко нагадала, у кого виникає обов’язок утримувати людину з інвалідністю. Це обов’язок дітей щодо батьків, обов’язок утримання другого з подружжя.

“Згідно з нормами Сімейного Кодексу України, право на утримання, аліменти має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги за умови, що другий з подружжя може надавати таку матеріальну допомогу. При цьому згідно з тими ж нормами Сімейного Кодексу визначено, що один з подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом”, – каже адвокат й нагадує, що у 2023 році прожитковий мінімум, встановлений законом для особи, яка втратила працездатність, складає 293 грн.

Також Кравченко попередила чоловіків, які раніше отримали відстрочку від мобілізації у зв’язку з інвалідністю батьків, батьків дружини чи дружини, щоб вони готувалися, адже їх можуть викликати до ТЦК.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com