Який хліб найкорисніший: що треба знати перед тим, як його їсти

14.05.2024, 21:03
158671

Цей хліб має не дуже гарну репутацію у дієтологів, проте він є прекрасним джерелом корисних речовин.

Читайте також: Наступ на Харківщину: аналітики ISW назвали мету операції РФ

Мова йде про цільнозерновий хліб, який має аж сім корисних властивостей для нашого організму, як пише Eat This, Not That.

Яка користь цільнозернового хліба для організму людини

Повноцінне джерело клітковини. Дві скибочки такого хліба здатні забезпечити половину добової норми клітковини для нашого організму. Рослинна клітковина покращує травлення, розганяє метаболізм, здатна зміцнювати серце й судини, також запобігає онкологічним захворюванням.

Тривале відчуття ситості. Цільнозерновий хліб містить всі складові зерна пшениці – висівки, зародки й ендосперм. Ці елементи здатні наситити організм на більш тривалий період часу за рахунок вмісту великої кількості рослинних волокон. Тоді, як очищене зерно в процесі обробки втрачає всі корисні властивості, що містять ці елементи, тому білий хліб практично не має користі.

Сприяє схудненню. Якщо регулярно вживати цільнозерновий хліб, можна контролювати свою вагу. Так як продукт містить вуглеводи, що перетравлюються повільніше, тому немає потягу до їжі упродовж кількох годин.

Знижується рівень холестерину. Науковці провели дослідження, під час якого учасники упродовж 12 тижнів щодня їли по чотири скибочки цільнозернового хліба. Що призвело до зниження рівня “поганого” холестерину та підвищення гемоглобіну в усіх учасників піддослідної групи.

Нормалізується рівень цукру в крові. Клітковина, що міститься в цільнозерновому продукті, уповільнює викид цукру в кров під час засвоєння їжі. Під час проведення кількох досліджень, американські вчені виявили, що ті учасники, які їли цільнозерновий хліб, мали на 29% менше ризиків розвитку діабету ІІ типу, ніж ті, хто його не їв.

Знижується ризик раку. Регулярне вживання білого хліба провокує появу в організмі вільних радикалів, які є причиною раку. Більшість досліджень на тему вживання цільнозернового хліба показало, що ті, хто регулярно їсть такий продукт, менше схильні до появи раку товстої кишки, шлунку, молочних залоз і стравоходу.

Покращуються процеси травлення. Цільнозерновий хліб є повноцінним джерелом рослинної клітковини, яка повільно засвоюється організмом, тому продукт має пребіотичну властивість. У процесі ферментації волокон хліба, який запускають кишкові бактерії, виробляються жирні кислоти, які є вкрай важливими для здоров’я шлунку та кишківника.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com