Європа має достатньо засобів, щоб замінити військову допомогу США для України, але невідомо “чи є у неї політична воля” – CNN

24.03.2024, 11:07
156232

Щоб повністю замінити військову допомогу США для України у цьому році, країнам Європи доведеться подвоїти поточний рівень і темпи допомоги.

Читайте також: У НАТО відповіли, чи будуть війська Альянсу в Україні

Такі підрахунки Кільського інституту економіки наводить CNN. Країни ЄС надали Києву більше грошей, ніж США, нагадує Кільський інститут, але лише $5,6 млрд із загальних $85 млрд від ЄС було виділено на військову допомогу. З цієї суми $2,2 млрд виділено на гуманітарну допомогу та $77,1 млрд – на фінансову допомогу.

Під час останнього саміту Європейської ради лідери не домовилися про нові гроші на зброю і “це може бути проблемою” зазначило видання.

CNN констатує, що складність виділення допомоги полягає у тому, що 27 країн  ЄС мають незалежну зовнішню політику, не всі є членами НАТО, “комусь зручно купувати американську зброю та відправляти її Україні з конкретною метою вбивати російських солдатів, іншим – ні”.

Протягом війни європейське мислення щодо оборони “еволюціонувало”, пише видання, але готовність інвестувати в оборону ще не сформована повністю у конкретних рішеннях, наприклад, у тому, щоб будувати нові заводи з виробництва зброї.

Аналітики CNN підсумовують, що Європа має достатньо засобів, аби заповнити “прогалину фінансування в Україні, яку залишив Вашингтон”, але невідомо “чи є у неї політична воля”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com