Євросоюз затвердив нові правила роботи далекобійників

9.07.2020, 17:30
77854

Депутати Європарламенту у четвер, 9 липня, підтримали три законодавчі акти, які встановлюють нові правила роботи для водіїв-далекобійників. Про це повідомляє Європейська правда.

Читайте також: Є підстави вважати, що Україна виходить із кризи, – Марченко 

Згідно з повідомленням, нові зміни мають на меті покращити умови праці водіїв та запобігти викривленню конкуренції у сфері, усунути різницю підходів у різних країнах та забезпечити більш справедливу заробітну плату.

Зокрема, компанії будуть зобов’язані організувати графік таким чином, щоб водії могли регулярно повертатися додому – кожні 3-4 тижні. Також обов’язковий щотижневий відпочинок більше не може бути у форматі відпочинку в кабіні своєї вантажівки. Якщо далекобійник на цей час не повертається додому, то компанія повинні забезпечити йому проживання.

Як зазначається, тепер далекобійників будуть зараховувати до відряджених працівників. Це означає, що водіям, які здійснюють перевезення у багатших країнах, треба буде платити більшу зарплатню.

Читайте також: Разумков та його заступники третій місяць підряд отримують по 89 тисяч гривень зарплати (документ)

Водночас вимога про відрядження не буде застосовуватися, якщо далекобійники їдуть транзитом або здійснюють двосторонні вантажні перевезення (між країною реєстрації компанії та іншою), але з обмеженням на кількість операцій.

Також, щоб уникнути зловживань, коли компанія зареєстрована в одній країні, а фактично провадить діяльність в іншій, компанії проситимуть підтверджувати діяльність в країні реєстрації.

З метою протидії систематичному каботажу, тобто коли перевезення в межах однієї країни ЄС здійснює перевізник з іншої, у разі таких перевезень вантажівка повинна повернутися до країни реєстрації на 4 дні, перш ніж той самий транспортний засіб знову отримує право перевезення у даній країні.

Ще одним важливим нововведенням, аби протидіяти махінаціям, є обов’язкове встановлення тахографів (прилад, що автоматично записує швидкість і відстань транспортного засобу, а також активність водія та інших членів екіпажу, – ред.), які реєструють перетини кордонів між країнами ЄС. Правила будуть діяти і щодо невеликих транспортних засобів від 2,5 тонн.

Наразі відомо, що зміни набудуть чинності протягом наступних тижнів, коли їх опублікують в офіційному віснику. Застосовувати нові правила щодо відряджень і повернення вантажівок на бази почнуть через 18 місяців після набрання чинності новим законодавством, а щодо годин відпочинку та повернення додому – через 20 днів після публікації.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com