З жовтня в Україні з’явиться нова рідкісна монета: як вона виглядає (фото)

1.10.2021, 21:45
102150

В Україні з’явиться нова рідкісна монета, присвячена відомому борцю Івану Піддубному. Номінал монети – 2 гривні, вона вводиться в обіг вже з 5 жовтня.

Читайте також: Україна з жовтня остаточно переходить на електронні лікарняні: як їх отримати

Як виглядає монета, на своєму офіційному сайті показав Національний банк України.

Нова монета із серії “Видатні особистості України” буде доволі рідкісною, адже її випускають у невеликому тиражі – лише 35 тисяч штук. Вона присвячена 150-річчю з дня народження відомого українського спортсмена Івана Піддубного. Шестиразовий чемпіон світу зображений на монеті крупним планом.

2-гривнева монета зроблена з нейзильберу – сплаву міді з нікелем та цинком. Вона отримала рифлений гурт та діаметр 31,0 міліметрів. На монеті зображено не тількі портрет Піддубного. Також на ній є малий державний герб України, напис “Український богатир”, стилізовані сцени боротьби, зображення земної кулі та логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

Наразі ще не відомо, скільки буде коштувати нова пам’ятна монета, проте, за думкою нумізматів, її вартість може бути доволі високою. Річ у тому, що монети з таким маленьким тиражем швидко розходяться серед колекціонерів, тому зустріти її в обігу буде майже неможливо.

Український спортсмен був шестиразовим чемпіоном світу з боротьби / фото - НБУ

Іван Максимович Піддубний народився 8 жовтня у 1871  на Полтавщині в родині спадкового козака Максима Піддубного. Український спортсмен був шестиразовим чемпіоном світу з боротьби.

Прапрадід Івана Піддубного в 1708 році під Полтавою, разом з козацьким військом гетьмана Івана Мазепи, воював проти Московії за суверенну Україну.

У молодості Піддубний щодня тренувався з гирями та займався гімнастикою. На початку 1898 року він вступив до місцевого цирку. Піддубний стрімко розвивав кар’єру.

У 1900 році він переїхав до Києва та почав виступати в київському цирку братів Дмитра, Якима і Петра Нікітіних. Медична комісія, яка оглянула борця, зафіксувала такі антропометричні дані його атлетичної статури: зріст — 184 см, вага — 118 кг, груди — 137 см, біцепс — 44 см, передпліччя — 36 см, зап’ястя — 21 см, шия — 60 см, стегно — 68 см, гомілка — 47 см.

У 1903 році Піддубний вступив до Санкт-Петербурзького атлетичного товариства, від якого виступив на чемпіонаті світу в Парижі.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com