За підтримку уйгурів Китай запровадив санкції проти Великої Британії

26.03.2021, 12:23
95851

Китай оголосив про санкції проти організацій та приватних осіб у Великій Британії за те, що Пекін назвав «зловмисним поширенням брехні та дезінформації» щодо політики Китаю з мусульманською уйгурською меншиною. Про це заявило Міністерство закордонних справ Китаю 26 березня.

Пекін, за повідомленням, запровадив санкції проти чотирьох компаній та дев’ятьох людей, в тому числі членів парламенту, – передає Радіо Свобода.

Читайте також: Китай не дає фахівцям ВООЗ з’ясувати час виникнення коронавірусу

Цей крок став останнім у дедалі гострішому дипломатичному протистоянні через ситуації з правами людини в північно-західному китайському регіоні Сіньцзян.

У своїй заяві Пекін посилається на нещодавно запроваджені Великою Британією санкції проти Китаю.

«Цей крок, заснований ні на чому, окрім брехні та дезінформації, грубо порушує міжнародне право та основні норми, що регулюють міжнародні відносини, є грубим втручанням у внутрішні справи Китаю та серйозно підриває відносини між Китаєм та Сполученим Королівством», – йдеться в повідомленні.

Забороненим особам та їхнім найближчим родичам заборонено в’їзд до Китаю та контрольованих ним Гонконгу та Макао, їхнє майно в країні заморожене, а громадянам та установам Китаю заборонено мати з ними торговельні відносини.

Джо Сміт Фінлі, експертка з питань уйгурів з університету Ньюкасла, заявила, що не шкодує про позицію, яка призвела до санкцій проти неї.

«Схоже, проти мене запровадять санкції уряду КНР (Китай) за те, що я говорила правду про трагедію уйгурів у Сіньцзяні і за те, що маю совість. Ну, хай буде так. Я не шкодую, що висловилася, і мене не змусять замовкнути», – написала вона.

Цей крок є відповіддю на скоординований набір санкцій, запроваджених Сполученими Штатами, Європейським Союзом, Великю Британією та Канадою проти Пекіна через те, що західні держави вважають порушенням прав уйгурської меншини в Сіньцзяні. Пекін вже застосував санкції у відповідь проти ЄС.

Активісти та експерти ООН з прав людини заявляють, що принаймні 1 мільйон уйгурів та інших переважно мусульманських меншин утримуються в таборах Сіньцзяну. Владу цього регіону також звинувачують у примусовій стерилізації жінок та використанні примусової праці.

Активісти та деякі західні політики звинувачують Китай у застосуванні тортур, примусової праці та стерилізації проти уйгурів. Китай неодноразово заперечував усі звинувачення у порушеннях і заявляв, що його табори пропонують професійне навчання та необхідні для боротьби з екстремізмом.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com