За шість років Аваков лише тричі прийшов на профільний комітет Ради, хоча запрошували 32 рази

8.06.2020, 11:51
74819

Секретаріат Комітету Ради з правоохоронної діяльності 32 рази запрошував міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на засідання, проте Аваков прийшов лише тричі. Про це йдеться у відповіді секретаріату комітету на запит Руху “Чесно”.

Читайте також: “Має довести справу Шеремити”: Зеленський заявив, що не звільнятиме Авакова

Арсен Аваков – рекордсмен з–поміж усіх міністрів внутрішніх справ незалежної України за тривалістю перебування на посаді – більш ніж шість років.

Згідно з Конституцією України, Кабінет міністрів підконтрольний та підзвітний Верховній Раді (стаття 113), а парламент, своєю чергою, контролює діяльність уряду (стаття 85). Ці норми, звісно, стосуються не лише Кабміну в цілому, а й кожного міністра окремо  в тому числі Авакова.

Читайте також: В Києві влаштували масову акцію за відставку Авакова (фото)

Підзвітність і підконтрольність міністра внутрішніх справ Верховній Раді, зокрема, означають, що він повинен відвідувати засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, на які його запрошують. Проте, як свідчить відповідь секретаріату комітету, Аваков проігнорував 91% таких запрошень. Один із яскравих прикладів – засідання правоохоронного комітету ВРУ 8-го скликання 16 березня 2016 року, уривок стенограми котрого наведений нижче:

 

Загалом протягом каденції Верховної Ради 8-го скликання (2014-2019) Арсена Авакова запрошували на засідання профільного комітету 29 разів, однак особисто він був присутнім лише тричі:

10 грудня 2014 року (розгляд розслідування викрадення активістів Майдану),

13 травня 2015 року (представлення стратегії реформування органів внутрішніх справ),

6 лютого 2019 року (розгляд питання підготовки до виборів).

За інформацією ЗМІ, під час президентських виборів 2019 року Аваков публічно допомагав команді Зеленського та реагував на скарги “ЗеКоманди” щодо прослуховування й стеження.

Читайте також: У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про звільнення Авакова

Як писало у вересні 2019-го видання theБабель, тодішній керівник офісу Зеленського Андрій Богдан натякнув, що з Аваковим домовилися під час президентських виборів: “[Він] не допустив фальсифікацій. У нас є за і проти, є громадська думка, але ми завжди додержуємо свого слова”.

Від початку роботи Верховної Ради 9-го скликання Авакова на засідання правоохоронного комітету запрошували двічі:

11 грудня 2019 року (результати досудових розслідувань кримінальних проваджень щодо пожеж в Одесі)

19 лютого 2020 року (розгляд проекту змін до закону “Про Національну поліцію” щодо врегулювання питання з виплати одноразової грошової допомоги працівникам міліції).

Водночас у відповіді секретаріат Комітету з питань правоохоронної діяльності зазначає, що на багатьох засіданнях був присутній заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко або інші представники МВС.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com