За викрадення авто в Україні каратимуть в’язницею

28.09.2020, 17:11
85289

В МВС пояснили нововведення у законодавстві, пов’язані із посиленням відповідальності за викрадення автомобілів в Україні.

Читайте також: ЗМІ повідомили, що Україна введе нові правила для в’їзду іноземців

Як повідомляє Департамент комунікації МВС України, заступник голови МВС Антон Геращенко пояснив, що до прийняття закону, особа, яка вчиняла викрадення автомобіля вперше, мала можливість заплатити штраф чи відбутися умовним покаранням. В новій редакції закону цю норму виключили. Тепер людина, яка посягає на чужу власність, буде нести кримінальну відповідальність.

“Тяжкість злочину раніше встановлювалась з урахуванням того, чи були понесені збитки. Але якщо автівка поверталася власнику в тому стані, в якому її вкрали, то суд вважав, що збитку не було. Цю норму також змінили. І зараз, незалежно від того, чи була повернута машина чи ні, ми вважаємо, що жертва отримала величезну моральну травму, а значить була заподіяна шкода”, – наголосив він.

Геращенко наголосив, що у законі змінили факт того, що лише за перше викрадення можна призначати умовний термін.

“Якщо особа викрала автомобіль, то суд одразу повинен призначати реальний термін. Річ у тому, що викрадачі, в більшості випадків, є професіоналами. І за повторність суди давали умовні терміни. У нас були випадки, коли представники кримінального розшуку арештовували тих підозрюваних, які вже знаходились під різними межами запобіжних заходів, після угонів, і доводилось повторно вести до суду, а суди знову не давали їм реальних термінів”, – зазначив заступник міністра.

Він також зазначив, що закон передбачає кримінальну відповідальність за розповсюдження та виробництво спеціального обладнання для злому автівок. Геращенко пояснив, що до 21 вересня їх абсолютно безкарно можна було купувати в Інтернеті за 7-10 тисяч гривень.

Своєю чергою, начальник Департаменту карного розшуку Нацполіції Вадим Дзюбинський зазначив, що у новому законі для кримінального блоку було важливим, щоб особа несла відповідальність за вчинення злочину.

“Мета всього карного блоку Нацполіції не просто документування злочину, а перш за все, зниження кількості таких злочинів. І, звісно, щоб злочинець ніс реальне покарання за заволодіння чужим транспортом”, – сказав Дзюбинський.

В МВС нагадали, що за незаконне заволодіння транспортним засобом передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

У відомстві впевнені, що відтепер “професійні” викрадачі, які ретельно готуються до скоєння злочину, мають спеціальні технічні засоби для викрадення, будуть відповідати адекватно вчиненому злочину, в тому числі і запобіжний захід у вигляді застави буде обчислюватися виходячи з вартості викраденого автомобіля.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com