Задоволення від життя: вчені пояснили, як досягнути стану потоку

6.02.2019, 13:32
10731

Стан потоку (флоу) – це повна зосередженість на тому, чим ви займаєтесь, яке супроводжують відчуття легкості й задоволення. Чи є він осяянням, яке настає випадково, чи його можна досягти свідомо?

Читайте також: Назвали привычку, которая поможет сохранить красоту и здоровье

Американський психолог угорського походження Міхай Чіксентміхаї у дитинстві спостерігав, як дорослі намагалися відновити своє життя в зруйнованій Другою світовою війною Європі. Але у багатьох опускалися руки.

Тоді, ще дитиною він почав замислюватися про те, що дає нам сенс у житті і робить його вартим зусиль.

Він замислився про те, яку роль у формулі щастя відіграє багатство, але, як показала статистика, гроші не мали особливого значення. Вище базового порогу, необхідного для виживання, збільшення статків мало впливало на задоволення від життя.

Вченому здавалося, що відповідь на це питання треба шукати у людей, які займаються творчістю: художників, музикантів, митців.

Насамперед його зацікавило питання, чому багато творчих людей можуть із завзяттям займатися проектами, які навряд принесуть їм славу чи багатство.

Можливо, у самому процесі є щось, що приносить задоволення? Заради чого вони готові йти на жертви? Один композитор розповів Чіксентміхаї, що коли робота вдавалася йому, він переживав щось схоже на екстаз.

У такий момент, здавалося, йому не треба було більше думати, він втрачав відчуття часу, і музика просто “лилася”. Описи дуже схожого стану Чіксентміхаї пізніше чув від спортсменів, поетів чи шахістів, повідомляється у статті BBC Capital.

Дійсно, в такі миті відбувалося щось особливе. Вчений назвав цей, схожий на транс, змінений стан повного занурення, концентрації, яка не потребує зусиль, станом потоку (flow).

Що це таке?

Стану потоку притаманні кілька речей.

“Це – інтенсивне зосередження, яке призводить до відчуття екстазу і абсолютної ясності того, що треба робити в кожну наступну мить”, – зазначив Чіксентміхаї у своєму виступі на TED у лютому 2004 року.

“Ви усвідомлюєте, що те, що ви хочете зробити, хоча й може бути складним, але є цілком можливим. У вас зникає відчуття часу і себе самого, ви стаєте частиною чогось більшого. І щойно цей стан досягнуто, усе, що б ви не робили, стає вартим будь-яких зусиль”.

Дехто називає такий стан найвищої зосередженості “перебуванням у зоні”. Втім, хоч би як цей стан не називали, важливо, що він охоплює не тільки свідомість.

Він також супроводжується фізіологічними змінами. Шведське дослідження 2010 року з’ясувало, що в піаністів, які досягали стану потоку, було поглиблене дихання і уповільнене серцебиття. Активувалися навіть м’язи обличчя, приміром, ті, що відповідають за посмішку.

Втім, переваги цього стану виходять далеко за межі миттєвого екстазу. Цей досвід приносить загальне відчуття задоволення і сенсу життя, а також щастя.

У професійній діяльності він пов’язаний з продуктивністю, мотивацією та відданістю справі.

Як його досягти?

Для цього, по-перше, потрібно створити оптимальні умови.

“Основною перешкодою є гучне середовище та спокуси відволіктися”, – каже Джованні Монета, вчений-психолог із Лондонського університету Метрополітен і автор “Позитивної психології: критичний вступ”.

Те, чим ви займаєтесь, також має значення. “Ця справа повинна бути важливою для вас, значущою і складною, але ми повинні розуміти, що вона нам до снаги”, – додає науковець.

Стан потоку легше досягти у справі, в якій ми маємо достатньо практики. Пригадайте впевненість досвідченого фігуриста на льоді або співака біля мікрофона.

Відповідним має бути й рівень складності: не надто легким, аби вам не стало нудно, але й не важким, щоби справа не перетворилася на стрес.

Перший крок – усвідомленість

Якщо потоку вам досягти ніяк не вдається, поставте собі за мету домогтися стану усвідомленості, який по суті є дуже близьким.

“Єдина різниця полягає в тому, що усвідомленість доступна будь-кому практично завжди”, – каже Еллен Лангер, професор психології з Гарварда і авторка кількох книжок про усвідомленість, творчість і віру.

“Коли людина перебуває в цьому стані, в неї знижується тиск, і всі інші фізіологічні ознаки свідчать про краще самопочуття. Людина в усвідомленому стані здається іншим харизматичною. Вона здоровіша, щасливіша, в неї кращі стосунки з оточенням. І їй краще вдається те, чим вона займається”, – зазначає Лангер.

“Ми проводили експерименти за участю симфонічних музикантів, які одного разу виконували музичний твір усвідомлено, а іншим разом “на автоматі” після багатьох репетицій. 90% слухачів, які нічого не знали про дослідження, обирали варіант усвідомленого виконання”, – розповідає вчена.

“Коли ви розмовляєте з кимось і вам здається, що ви знаєте, що ця людина скаже, ви майже не слухаєте її. Але щойно ви визнаєте, що ви не знаєте, ваше ставлення стане зовсім іншим. Вам стане цікаве, а цікавість – це зовсім інший вид сприйняття світу”.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com