Загадка смерті Чингісхана: нова версія вчених

26.02.2021, 12:14
94956

Засновник і перший великий хан Монгольської імперії Чингісхан (Темуджин), про смерть якого склали багато химерних або героїчних легенд (наприклад, падіння з коня або кастрація), насправді міг померти з простої причини, – пише Марина Ліснічук (OBOZREVATEL).

А саме від найдавнішої хвороби, що змінює історію і все ще існує на сьогодні. Таке припущення висунула група міжнародних вчених, виклавши свої доводи в статті на International Journal of Infectious Diseases.

Читайте також: У Китай прийшла бубонна чума: запроваджено третій рівень небезпеки

Нагадаємо: Чингісхан – засновник Монгольської імперії, яка на момент його смерті в 1227 році була в 2,5 рази більшою за територією, ніж Римська імперія. Про загибель великого хана відомо зовсім небагато: його було поховано у безіменній могилі, яка, можливо, досягала в глибину 20 метрів (згідно з традицією поховання сюннуських царів).

На думку вчених, союзники і вороги монголів розповідали різні легенди про загибель Чингісхана, щоб ушанувати або заплямувати його пам’ять. Як відомо, одна з історій говорить, що хан відійшов на той світ від втрати крові після того, як його каструвала принцеса тангутів – тибето-бірманського племені на північному заході Китаю. Інша стверджує, що Чингісхан помер від травм після падіння з коня під час битви з китайськими військами.

А ось у новому дослідженні вчені припустили, що ці легенди, мабуть, не були пов’язані з реальною причиною смерті Чингісхана.

Щоб підкріпити свою теорію фактами, команда фахівців вивчила смерть правителя з історико-медичної точки зору. Для цього вони зосередилися на “Історії Юаня” – історичному тексті, створеному за часів династії Мін у Китаї. У ньому йдеться, що хан почувався зле і з 18 по 25 серпня 1227 року в нього піднялася температура. Через 8 днів після початку хвороби він помер.

Раніше вчені висували версію, що причиною його смерті став черевний тиф, а ось нове дослідження свідчить, що ніякі інші симптоми, пов’язані з таким захворюванням (блювота і біль у животі), в історії не згадуються.

Тому фахівці стверджують, що “з урахуванням загальних обставин хвороби, яка охопила армію Чингісхана ще в 1226 році, можна запропонувати розумніший висновок і ретроспективніший діагноз хана – чума, “найдревніша хвороба, що змінює історію і все ще існує”.

Незважаючи на те що легендарним особистостям часто приписують химерні і героїчні смерті, дослідники підкреслюють, що історики повинні брати до уваги епідемії інфекційних захворювань.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com