Західні компанії не відмовилися від російської сировини: в чому причина — The Washington Post

22.03.2024, 14:02
156137

Попри обіцянки країн Заходу розірвати економічні зв’язки з Росією після повномасштабного вторгнення в Україну західні фірми продовжували закуповувати російську сировину. Зокрема, західні компанії заплатили сотні мільйонів доларів компанії “ВСМПО-АВІСМА”, яка частково належить підсанкційному оборонному конгломерату “Ростех”.

Читайте також: Поляки планують сьогодні розблокувати пункт пропуску «Зосин-Устилуг»

Про це повідомляє видання The Washington Post.

Титанова компанія “ВСМПО-АВІСМА”, яка є російським монополістом, не потрапила під санкції США та ЄС. Міністерство торгівлі США запровадило експортний контроль над “ВСПМО”, але він забороняє експорт товарів для компанії в Росію, а не її титану до Сполучених Штатів.

Огляд даних російського експорту свідчить, що 2022 року “ВСМПО” експортувала приблизно 15 тисяч тонн титану на суму 370 млн доларів, більшість сировини було відправлено до західних країн — Німеччини, Франції, США та Британії. Наступного 2023 року “ВСМПО” експортувала титан щонайменше на 345 мільйонів доларів.

У грудні 2022 року компанія Airbus заявила, що протягом кількох місяців відмовиться від російського титану. Однак, як стверджує видання, до листопада 2023 року вона все ще отримувала імпорт від російської фірми.

Американська аерокосмічна компанія Boeing, головний конкурент Airbus, у 2022 році оголосила, що припинить купувати російський титан, але постачальники для компанії продовжували здійснювати значні закупівлі.

Торгові дані США за 2023 рік показують закупівлі російського титану на суму 47 мільйонів доларів, що майже на 80% менше, ніж пікового 2019 року.

Натомість Євросоюз 2023 року імпортував російський титан на суму 244 мільйони доларів, що лише на 20% менше від його найвищого обсягу в 2019 році. Це пояснюється тим, що Пентагон зобов’язаний закуповувати титан і титанові сплави з американських джерел або союзників США, а в Євросоюзі таких обмежень для оборонної промисловості немає.

Титан так само міцний, як сталь, але на 45% легший, його застосовують в аерокосмічній промисловості. Майже третину сировини до 2022 року постачала на ринок згадана російська фірма.

Залежність західних компаній від російського титану викликає занепокоєння щодо безпеки, кажуть промислові та оборонні аналітики, оскільки метал є важливим у виробництві як комерційних, так і військових літаків.

“Росія може перекрити потік цих… матеріалів і залишити без них критично важливі для національної оборони та цивільної авіації компанії”, – сказав директор з досліджень ImportGenius Вільям Джордж.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com