Закон “про колекторів” готують до другого читання

12.02.2021, 10:08
94394

У Верховній Раді почалася підготовка законопроекту №4241 “про колекторiв” до другого читання.

Читайте також: В НБУ розповіли як боротимуться з неадекватними колекторами

Документ, покликаний врегулювати діяльність фактично існуючих, але знаходяться поза правовим полем професійних стягувачів, через що їх складно карати за протиправні методи “вибивання боргів”, вже поповнився новими обмежувальними правками, – пише Курс України.

Перелік запропонованих змін надав їх автор, глава підкомітету з питань органів юстиції комітету з питань правової політики ВР Ігор Фріс. Ними передбачається додатково захистити інтереси боржника поруч заходів, в тому числі і наступними:

в документі уточнюється, щодо якої інформації кредиторам, колекторам або іншим особам, що діють від їх імені, заборонено вводити боржника в оману (серед іншого прописаний пряма заборона представлятися в якості осіб, що мають відношення до органів влади);
число взаємодій, дозволених для стягувача за згодою боржника, в порівнянні з початковою редакцією скоротилося з двох разів на добу до одного. Також з’явилося і обмеження кількості взаємодій за тиждень і місяць: не більше двох і восьми разів відповідно. Більше взаємодій дозволено тільки за згодою боржника;
за дужки законопроекту виводяться правовідносини, пов’язані зі стягненням комунальних боргів;
встановлюється, що з метою стягнення боргу від імені кредитора може діяти тільки одна особа;
забороняється створювати психологічний тиск і ображати боржника.
Окремо депутати прописали захист недієздатних і неповнолітніх боржників: з такими особами кредитори не мають права контактувати безпосередньо.

Серед правок також нове визначення “боржника”, додаткові документи, які колекторська компанія повинна надати Нацбанку при реєстрації, в тому числі – копія обов’язкового страхування відповідальності компанії за заподіяння збитків боржнику.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com