Замість РФ – Китай. ЄС може стати залежним від нового ключового партнера, – Reuters

18.09.2023, 14:02
146905

Євросоюз до 2030 року може стати таким же залежним від Китаю в галузі літій-іонних акумуляторів та паливних елементів, як і від Росії у сфері енергетики до вторгнення в Україну, якщо не вживе рішучих заходів у цьому напрямку.

Читайте також: Я не веду переговорів із терористами”, – прем’єр-міністр Болгарії відреагував на протести фермерів проти зняття ембагро з імпорту українського зерна

Про це повідомляє Reuters.

Про це свідчить внутрішній документ Єврокомісії, який опинився у розпорядженні видання. Він стане предметом однієї з основних дискусій з питань економічної безпеки Європи під час зустрічі лідерів ЄС в Іспанії 5 жовтня.

“Без вжиття рішучих заходів європейська енергетична екосистема до 2030 року може мати залежність від Китаю іншого характеру, але з такою ж серйозністю, як і залежність від Росії до вторгнення в Україну”, – йдеться у документі.

Стурбовані зростаючою глобальною наполегливістю та економічною вагою Китаю, лідери країн ЄС обговорять пропозиції Єврокомісії щодо зниження ризику надмірної залежності Європи від Китаю та необхідності диверсифікації у бік Африки та Латинської Америки.

У документі йдеться, що через непостійний характер відновлюваних джерел енергії, таких як сонячна або вітрова енергія, Європі потрібні способи зберігання енергії, щоб досягти своєї мети з нульових викидів вуглекислого газу до 2050 року.

На сьогоднішній день ЄС значною мірою покладається на Китай у виробництві паливних елементів та літій-іонних батарей, які мають вирішальне значення для електромобілів.

За даними Єврокомісії, у 2021 році ЄС понад 40% обсягів газу, 27% нафти та 46% вугілля імпортував із Росії.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com