Запуск “Північного потоку-2” перенесли: коли зможуть ухвалити рішення про сертифікацію

30.01.2022, 20:33
110342

Глава Федерального мережевого агентства Німеччини Йохен Гоманн сказав, що рішення про сертифікацію оператора російського газопроводу “Північний потік-2”, найімовірніше, не буде ухвалено у першій половині 2022 року. Компанія не подала для цього всі необхідні документи.

Читайте також: У Росії назвали нову версію, чому Україна не може вступати в НАТО

Про це повідомило видання rnd.de у неділю, 30 січня. Гоманн зазначив, що розглянути заявку на сертифікацію Nord Stream 2 AG у першому півріччі “навряд чи вдасться”.

Він додав, що до торгового реєстру Німеччини дані про компанію вже внесли, проте “подальших кроків не було зроблено”.

Зазначимо, що створивши дочірню компанію в Німеччині, Nord Stream 2 AG, що належить російському концерну-монополісту “Газпром”, виконала вимоги Федерального мережевого агентства у процесі сертифікації. Нова газотранспортна компанія Gas for Europe GmbH, що базується у Шверіні (земля Мекленбург-Передня Померанія), має надати необхідні документи для продовження процесу сертифікації.

Йдеться про те, що згідно з європейським законодавством, одна й та сама компанія не може одночасно і видобувати газ, і транспортувати його, і продавати. Це створює природні монополії, що загрожують конкурентному ринку. З цієї причини процес сертифікації Nord Stream 2 AG, який мали закінчити не пізніше 8 січня 2022 року, був припинений у листопаді 2021-го.

Голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко назвав це маніпуляцією та бажанням російського монополіста продовжувати шантажувати Європу газом ще не один рік, оминаючи закони. За прогнозом спеціалістів, “трубу” можуть запустити не раніше осені 2022-го.

Читайте також: Україна піднялась на три сходинки в рейтингу найсильніших армій світу

“Північний потік-2” або “Nord Stream 2” – скандальний газопровід з Росії в Німеччину. Проходить через Балтійське море. Був добудований у вересні 2021 року.

Довжина “Путінської труби” (так часто називають цей газопровід у ЗМІ) за двома нитками становить 2468 км. Сам собою “Північний потік-2” є розширенням “Північного потоку”. Він проходить через Німеччину, Данію, Росію, Фінляндію та Швецію.

Вартість проєкту становить приблизно 9,5 млрд євро. Половину цієї суми фінансують компанії з Європи – Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall Dea, ще половину – “Газпром”.

Після запуску газопроводу “Газпром” може повністю відмовитись від транзиту газу через українську ГТС. Нинішній контракт між Україною та російською компанією спливає у 2024-му, але чи РФ продовжуватиме контракт, все ще невідомо.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com