Затримка західної допомоги Україні допомагає Росії наступати на кількох ділянках фронту – ISW

19.02.2024, 14:01
154424

Затримки західної допомоги Україні в сфері безпеки, ймовірно, допомагають Росії розпочинати опортуністичні наступальні операції на кількох ділянках лінії фронту, щоб чинити тиск на українські війська на багатьох напрямках.

Читайте також: Авдіївка: окупанти розстріляли 6 полонених українців

Про це пише ISW.

Наразі російські війська здійснюють щонайменше три наступальні дії — вздовж кордону Харківсько-Луганської області, зокрема в напрямках Куп’янська та Лиману; в Авдіївці та навколо неї; і поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

Після виведення українських військ з Авдіївки та подальших заяв Росії про контроль над усією Авдіївкою, ISW та кілька українських і західних джерел оцінили, що затримки з західною допомогою безпеки, а саме артилерійськими боєприпасами та критично важливими системами протиповітряної оборони, завадили українським військам від обороняючись від наступу Росії в Авдіївці.

“Критична нестача українського обладнання, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги США змусили українські війська розміщувати війська по всьому фронту, що, ймовірно, спонукало російські сили використовувати ситуацію та розпочати обмежені наступальні операції за межами району Авдіївки. , які вони робили на ділянці кордону Харків-Луганська область з початку січня 2024 року та на заході Запорізької області за останні 48 годин. Ці російські наступальні зусилля, ймовірно, завадять українським силам підготувати особовий склад і техніку для поновлення контрнаступальних операцій, підкреслюючи оперативні недоліки, яких Україна зазнає, якщо вона просто окопається та намагатиметься захищатися до кінця 2024 року, як стверджують деякі західні держави та аналітики”, – йдеться у повідомленні.

Російські війська, ймовірно, прагнуть скористатися двома можливостями з нещодавнім початком своїх одночасних наступальних операцій — періодом до майбутньої весняної відлиги та нюансованою динамікою надання допомоги Заходом.

“Україна наближається до весняного періоду, коли промерзла зимова земля відтає й ускладнює механізоване пересування по всьому театру, тим самим уповільнюючи (але особливо не припиняючи повністю) наступальні операції вздовж лінії фронту”, – пишуть аналітики.

Деякі російські військові блогери вже повідомляють, що бруд на півдні України заважає українським силам перекинути нові резерви в Запорізьку область для підсилення проти наступальних зусиль Росії, і ці умови також, ймовірно, уповільнять російський наступальний імпульс, оскільки погода продовжує тепліти.

Російські війська, ймовірно, намагаються забезпечити тактичне просування по всьому театру бойових дій, тоді як рельєф і погода загалом сприяють наступальним рухам, щоб виснажити та виснажити українські сили, що обороняються, а також забезпечити сприятливі позиції для майбутніх операцій до того, як розпочнеться серйозна відлига.

“Крім того, російське військове командування, ймовірно, усвідомлює, що безпекова допомога з боку європейських партнерів України, зокрема обіцяні європейські постачання артилерійських боєприпасів, почне давати результати в середньостроковій перспективі, ймовірно, до осені 2024 року, і намагається скористатися нинішнім обстрілом України голод тиснути на українські війська на всьому театрі, тоді як Україна відчуває відносну (але, ймовірно, тимчасову) невигідність артилерії”, – повідомляють в Інституті дослідження війни.

“Однак можливе надання Україні більшої європейської допомоги у сфері безпеки не заповнить прогалину в критично важливому обладнанні, яку створило б повне припинення військової допомоги США, зокрема з передовими системами протиповітряної оборони, такими як ракети «земля-повітря» Patriot. Розширення європейської допомоги у сфері безпеки є необхідним, але недостатнім для того, щоб українські сили стабілізували фронт, не кажучи вже про те, щоб відновити ініціативу в областях, де російські війська чинять тиск”, – резюмували аналітики.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com