Збройні запаси вичерпано: Боррель заявив, що конфлікт в Україні переріс у війну виробництва

12.03.2024, 10:03
155591

Після двох років війни високої інтенсивності в Україні наявні європейські збройні запаси вичерпано. Тож тепер необхідно розвивати оборонну промисловість країн ЄС, щоб поповнити власні запаси та продовжувати надавати військову допомогу Україні.

Читайте також: Зарплати в понад 70 тис. грн: які вакансії найбільш високооплачувані в Україні

Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, повідомляється на сайті Європейської дипломатичної служби.

Боррель вказав, що війна РФ проти України актуалізувала питання нарощування виробничих потужностей європейського оборонно-промислового комплексу.

“Щоб відповісти на російську агресію, ми зробили те, що було немислимим кілька років тому – надали зброю, переважно з наявних запасів, країні, яка перебуває у стані війни, використовуючи Європейський фонд миру. Але після двох років війни високої інтенсивності наявні запаси вичерпано, і конфлікт переріс із війни запасів у війну виробництва“, – висловився голова євродипломатії.

Тому, продовжив він, країнам ЄС треба посилити виробництво озброєння, щоб бути готовими до можливих загроз і продовжувати надавати військову допомогу Україні.

За словами Борреля, наразі кілька держав-членів ЄС становлять 90% загальної оборонної промисловості Європи. Ця галузь має річний оборот у 70 млрд євро та налічує 500 тис. працівників. Однак армії європейських країн імпортують більшість озброєння та обладнання. Лише 40% потреб покриваються із запасів ЄС, а від початку повномасштабноої війни в Україні імпорт озброєння зріс.

Високий представник ЄС із закордонних справ закликав подолати фрагментацію європейської оборонної промисловості шляхом збільшення спільних закупівель і проєктів. Він анонсував створення Ради з питань готовності ОПК. Боррель також заявив про необхідність зміцнювати співпрацю в цій сфері з Україною.

Зміцнення української оборонної промисловості та допомога їй у тісній співпраці з європейською промисловістю буде частиною майбутніх зобов’язань ЄС щодо безпеки України. Щоб стимулювати цю співпрацю, ми цього року проведемо Форум оборонної промисловості ЄС-Україна та відкриємо Офіс оборонних інновацій ЄС у Києві”, – анонсував очільник євродипломатії.

Боррель також висловився про те, чи можливо використати прибутки від заморожених російських активів на оборону України. Він сказав, що раніше ці кошти планувалося скерувати на відбудову України, але зараз головне – “уникнути подальшої руйнації”.

“Якщо країни-члени погодяться, було б доцільно використати ці ресурси для забезпечення додаткової військової підтримки України через Європейський фонд миру. У довгостроковій перспективі ми також могли б використати ці кошти для підтримки української оборонно-промислової бази”, – заявив високий представник ЄС.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com