Зеленський анонсував переговори щодо вступу до ЄС

1.03.2024, 09:01
155076

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 29 лютого, провів нараду щодо відносин з Євросоюзом, завдань на цей рік щодо інтеграції та відносин з європейськими сусідами.

Читайте також: Українців-чоловіків за кордоном хочуть обмежити у правах: на чому наполягає МЗС

Про це він говорив під час традиційного вечірнього звернення.

Український лідер наголосив, що всі домовленості, які є з Євросоюзом, повинні виконуватися та працювати в реальності.

“Цей рік має стати часом реальних перемовин щодо вступу. Ще навесні ми можемо розпочати, зробити перші переговорні кроки”, – анонсував він.

За його словами, 2024 рік також має стати часом максимального прагматизму у відносинах із сусідами.

“Кожен бачить, що Росія не збирається зупинятися. Вони там, у Москві, хочуть і гонку озброєнь, і нові хвилі дестабілізації. Ми всі в Європі маємо чітко це усвідомлювати. Якщо впаде свобода когось одного – не витримає свобода всіх інших. Така реальність. Ми маємо захищатися. І можемо захиститися. Мусимо досягти наших спільних цілей”, – наголосив український лідер.

Окрім того, президент Зеленський підбив підсумки міжнародних візитів, зауваживши, що головне досягнення – нові оборонні домовленості, нові пакети допомоги.

“Буде більше артилерії та більше нашого спільного виробництва з партнерами. Кожну зустріч і кожен день ми використовуємо для того, щоб можна було додати можливостей нашим воїнам. Я дякую всім партнерам, які допомагають так, як потрібно. І вчасно, без затримок”, – зазначив президент.

Володимир Зеленський зазначив принципову підтримку, яку отримав в Албанії під час переговорів з прем’єр-міністром Рамою. “Не лише в тому, що стосується наших двосторонніх відносин, а й у тому, як зробити більш змістовним діалог з тими державами, які поки стримані в підтримці”, – зазначив він.

За словами президента, під час другого саміту у форматі Україна – Південно-Східна Європа були хороші зустрічі з представниками Хорватії, Чорногорії, Північної Македонії, Молдови, Боснії і Герцеговини, Сербії.

“Всі деталі зараз публічно озвучувати не варто, але можу сказати: вдалося досягти саме того, на що ми й розраховували. Плюс усі учасники саміту, всі країни Південно-Східної Європи візьмуть участь у Глобальному саміті миру – першому саміті щодо Формули миру на рівні лідерів. Він запланований у Швейцарії. І вже бачимо можливості для широкого представництва країн світу”, – наголосив він.

Як зауважив Зеленський, про справедливий мир, про перший саміт лідерів щодо Формули миру, про наявні зараз можливості у світі зменшити хаос і деструктив йшлося під час зустрічі в Саудівській Аравії зі спадкоємним принцом.

“Дуже глибока, позитивна розмова. Я вдячний за увагу до України, за поради. Ми маємо забезпечити якнайширшу участь народів світу в розв’язанні глобальних питань – саме таким є питання відновлення повної сили міжнародного права й недопущення агресій. Говорили також і про спільні економічні та технологічні проєкти із Саудівською Аравією. Цінуємо таку співпрацю. І важливо, щоб наші команди достатньо оперативно реалізували домовленості щодо проєктів. Те, що нас посилить – обидві наші держави”, – наголосив український лідер.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com