Зеленський лідирує у президентському рейтингу – опитування

22.03.2019, 17:53
17626

Серед кандидатів на посаду президента України лідирують шоумен Володимир Зеленський (20,5% опитаних, що планують брати участь у виборах) та чинний глава держави Петро Порошенко (17,3%).

Читайте також: Петро Порошенко не проходить до 2 туру президентських виборів, – опитування

Про це на прес-конференції в УНІАН, презентуючи дослідження електоральних симпатій українців щодо кандидатів у президенти України, а також ставлення до актуальних суспільно-політичних проблем, заявили заступник директора Соціологічного центру імені Михайла Драгоманова Микола Булатевич і кандидат політичних наук Ростислав Балабан.

“Як показують результати нашого дослідження, перші три місця займають Володимир Зеленський, чинний глава держави Петро Порошенко та лідер ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко”, – зазначив Булатевич.

За його словами, за Зеленського проголосували б 20,5% опитаних, що планують брати участь у виборах, за Порошенка – 17,3%, за Тимошенко – 12,1%.

Далі, як зазначив Булатевич, вибір респондентів, що планують брати участь у виборах, розподілився таким чином: співголова партії “Опозиційна платформа – За життя” Юрій Бойко – 8,4%, лідер “Громадянської позиції” Анатолій Гриценко – 7,7%, лідер Радикальної партії Олег Ляшко – 5,5%. Також високі рейтинги мають самовисуванець Ігор Смєшко – 4,3%, кандидат від партії “Опозиційний блок – Партія миру та розвитку” Олександр Вілкул – 3,7%, кандидат від ВО “Свобода” Руслан Кошулинський – 3,5%, кандидат від партії “УКРОП” Олександр Шевченко – 2,1%.

У дослідженні динаміки виборчих настроїв (враховуючи попередні опитування) зазначається, що найбільш імовірними учасниками другого туру президентських виборів можуть бути Зеленський та Порошенко. Саме ці кандидати, як зазначив Булатевич, демонструють стабільне зростання електоральної підтримки протягом трьох місяців кампанії.

При цьому, йдеться у дослідженні, темпи приросту підтримки і Порошенка, і Зеленського дещо уповільнились. Так, у випадку Порошенка несуттєвий вплив на динаміку підтримки мали так звані медіа-розслідування негативного характеру, а на динаміку Зеленського, імовірно, негативно впливає відсутність чіткої стратегії на посаді президента, а також відсутність інформації про ключові призначення у випадку перемоги на виборах, зазначають експерти.

За словами соціологів, результат Зеленського за підсумками волевиявлення у першому турі більшою мірою буде залежати від явки його прихильників. Це меншою мірою стосується інших кандидатів, оскільки електоральна база Зеленського відзначається нестабільністю.

Дослідження також показало, що переважна більшість респондентів, незалежно від своїх електоральних симпатій, вважають, що найімовірнішими переможцями виборів президента України є Порошенко (2,5% опитаних, що визначилися із виборами) та Зеленський (20,1% опитаних, що визначилися із вибором). Тимошенко, відповідно до результатів опитування, перемістилась на третє місце як за показниками електоральної підтримки, так і за показником “віри в перемогу” (10,9%).

Відсоток виборців, які не визначилися зі своїм вибором, становить 8,2% серед тих, хто планує брати участь у виборах. Останній тиждень перед днем голосування буде піком мобілізаційних заходів для учасників президентської кампанії.

З-поміж найбільш актуальних проблем, які хвилюють українців, на першому місці – військові дії на Сході України (69,2%), на другому – корупція в органах влади (40,5%), на третьому – зростання цін (37,2%). Найменше українців хвилюють екологічні проблеми (2,4%). Дещо зросла порівняно з попередніми опитуваннями кількість респондентів, яких хвилює питання збереження статусу російської мови, що, ймовірно, пов’язано із обговоренням у Верховній Раді законопроекту про мову (5,3%), йдеться у дослідженні.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com