Зеленський окреслив основні напрями роботи Комісії з питань правової реформи

2.10.2019, 19:10
44984

Президент України Володимир Зеленський окреслив основні напрями роботи Комісії з питань правової реформи. Одними з пріоритетів він назвав правові питання реінтеграції тимчасово окупованих територій, а також необхідність стратегії з деокупації тимчасово окупованих територій Криму та сходу країни, повернення їх під контроль України.

Читайте також: Яценюк може отримати одну із керівних посад в Уряді Гончарука – ЗМІ

Про це повідомили у пресслужбі глави держави, передає ТСН.

“Потрібно розробити концепцію перехідного правосуддя для подолання наслідків збройного конфлікту та досягнення миру. Вона повинна включати заходи з відшкодування збитків жертвам війни, притягнення до відповідальності винних у вчиненні тяжких злочинів, реалізацію права на отримання правди про перебіг подій конфлікту”, – зазначив Зеленський.

Водночас, на думку президента, стратегія з деокупації територій Криму та Донбасі повинна містити відповіді на складні запитання: яким буде життя людини після відновлення контролю над півостровом та окупованими частинами сходу країни, які принципи та форми відповідальності, – а в деяких випадках і звільнення від неї, – за співпрацю з окупаційною владою.

Окрім цього Комісія має серед іншого зосередитися на подовженні конституційної реформи в частині децентралізації.

“Зокрема, це – конституційний фундамент для децентралізації. Його відсутність ускладнює реформу місцевого самоврядування. Існує невизначений статус та повноваження територіальних громад, немає можливості реформувати владу на рівні районів та областей. Орієнтирами у цих питаннях для нас мають бути Європейська хартія місцевого самоврядування та найкращий світовий досвід”, – заявив Зеленський.

За словами президента, також Комісія з питань правової реформи має напрацювати зміни до розділу Основного Закону про права людини.

“Громадяни повинні мати права, які дозволяють їм ухвалювати рішення на місцевому рівні. Маю на увазі, зокрема, плебісцити, а також право участі громадян в ухваленні рішень на національному рівні”, – зазначив він.

Ще одним напрямом роботи Комісії стане перегляд підходу до проведення судової реформи.

“Неприйнятним є перебування значної частини суддів у “підвішеному” стані через неефективні процедури кваліфікаційних оцінювань. Ручне управління судами необхідно ліквідувати як явище і водночас потрібно відновити довіру до українського суду. Можемо багато чого ще казати, але є один красномовний доказ проваленої реформи – це рівень довіри громадян до українського суду. Більше, ніж суддям, українці не довіряють лише російським засобам масової інформації. Нам з вами потрібно це змінювати”, – підкреслив Володимир Зеленський.

Читайте також: Зеленський зробив заяву, щодо виборів на Донбасі

Ще один напрям роботи Комісії – законодавчі напрацювання реформи Служби безпеки України. “А саме – позбавлення СБУ компетенції з протидії кримінальним правопорушенням у сфері економіки, корупції та контрабанди, а також контррозвідувального захисту економічних інтересів держави, що не відповідає європейським традиціям”, – уточнив президент.

До того ж Комісія має запропонувати ідеї для реформи прокуратури в частині впровадження ефективних правових механізмів для координації ролі Офісу генерального прокурора, злагоджених дій органів влади, процесуальної самостійності та незалежності прокурорів та розробити ініціативи для подальшої гуманізації кримінального процесуального законодавства, впровадження ефективних та економічних процедур розслідування й судового розгляду проваджень.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com