Зеленський підписав закон, що скасовує фінансування партій, які не потрапили в парламент

16.10.2019, 16:52
47346

Президент Зеленський підписав закон, що міняє форму управління НАЗК, зобов’язує керівництво Офісу президента України подавати електронні декларації, а також скорочує державне фінансування політичних партій. Про це йдеться на сторінці законопроекту №1029.

Читайте також: Зеленський підписав закон, що дозволяє НАБУ і ДБР прослуховувати фігурантів кримінальних справ

Документ був підтриманий Верховною Радою України 2 жовтня, він був повернений з підписом президента в середу, 16 жовтня, і, як закон, отримав №140-IX.

Відповідно до закону, керувати діяльністю НАЗК замість п’яти членів буде глава, який призначається і звільняється Кабінетом міністрів. Таким чином, форма управління НАЗК буде змінена з колегіальної на одноосібну.

У законі прописані вимоги і обмеження для претендентів на посаду глави Нацагентства. Його будуть призначати на четвре року, один і той же чоловік не зможе обіймати дану посаду двічі поспіль, а однією з підстав для звільнення буде висновок комісії по проведенню незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності. Глава агентства зможе призначити собі трьох заступників.

Закон вступає в силу на наступний день після публікації. З набранням чинності цього закону достроково припиняються повноваження членів НАЗК, керівництва його апарату, членів громадської ради при агентстві. Протягом двох місяців Кабінет міністрів повинен буде забезпечити проведення конкурсу з відбору глави НАЗК. При цьому протягом п’яти робочих днів з дня набрання чинності закону Кабмін призначає тимчасово виконуючого обов’язки глави НАЗК.

Велика кількість змін пропонується внести до закону про запобігання корупції. Його дія хочуть поширити на посади в Офісі президента України, яких призначає і звільняє глава держави, а також на посади патронатної служби згідно з законом про державну службу та на помічників суддів.

Читайте також: Зеленський заявив, що пільги для учасників бойових дій не скасують (фото)

Законом буде скорочено щорічне державне фінансування партій з 0,02 до 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на загальну кількість виборців, які взяли участь в голосуванні по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах народних депутатів.

Закон передбачає також, що право на державне фінансування отримають партії, які на останніх парламентських виборах набрали не менше 5% (замість 2%) голосів в багатомандатному виборчому окрузі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com