Зеленський подав на розгляд Ради проект закону про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

3.06.2019, 19:52
27651

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект щодо цивільної конфіскації корупційних активів високопосадовців та відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення (№10358 від 3 червня 2019).

Читайте також: Зеленський повернув Кучму до складу контактної групи в Мінську

У прес-службі глави держави повідомили, документ розроблений спільно з національними та іноземними експертами, пише УНІАН.

Закон запроваджує новий механізм конфіскації незаконних активів посадовців – за рішенням суду у цивільному порядку без обвинувального вироку, а також повертає покарання для чиновників за незаконне збагачення – статтю Кримінального кодексу, яку в лютому 2019 року Конституційний суд визнав неконституційною. “Цивільна конфіскація допускається директивою ЄС 2014/42/EU та застосовується у Великій Британії, США, Австралії, Канаді, Швейцарії та інших країнах”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що антикорупційні органи зараз не можуть розслідувати провадження про незаконне збагачення, вчинене до визнання неконституційною цієї статті Кримінального кодексу України. Однак у разі виявлення необґрунтованих активів на суму понад 900 тис. грн відповідальності не зможуть уникнути і топ-посадовці, які незаконно збагачувалися раніше, і ті, хто наважиться на це у майбутньому. Таким чином, напрацьовані раніше матеріали щодо незаконного збагачення можуть бути використані антикорупційними органами для позовів про стягнення у дохід держави незаконно нажитих активів.

Наголошується, що усі ці активи стягуватимуться у дохід держави у цивільному порядку за позовами Національного антикорупційного бюро, погодженими з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Розгляд справ про незаконне збагачення, визнання необґрунтованими активів та їхнє стягнення у дохід держави пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду. Це має стати додатковою гарантією неупередженого розгляду відповідних справ. Кримінальна відповідальність за незаконне збагачення наступатиме у разі, якщо предметом незаконного збагачення будуть активи, що перевищують значний розмір, як це й визначено Конвенцією ООН проти корупції.

У прес-службі зауважили, що поданий президентом проект закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів” не є альтернативним уже зареєстрованим у Верховній Раді законопроектам, оскільки даний законопроект значно ширший за предметом регулювання та принципово відрізняється від проектів, які вже є у парламенті.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com