Зеленський та Путін погодились на “формулу Штайнмаєра” – Пристайко

18.09.2019, 18:12
42636

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що Україна і Росія не мають розбіжностей стосовно так званої “формули Штайнмаєра”. Про це Пристайко сказав журналістам, передає УНІАН.

Читайте також: Голова ОБСЄ впевнений, що Україні варто застосувати “план Штайнмаєра” для “мінських домовленостей”

Зокрема, його запитали, які розбіжності мають Україна і Росія щодо “формули Штайнмаєра”. “Ніяких розбіжностей немає. Формула Штайнмаєра була викладена у спільному листі міністрів закордонних справ Німеччини й Франції”, – сказав Пристайко.

При цьому міністр заявив, що “формулу Штайнмаєра” не потрібно підписувати. “Її текст викладений в цьому листі, і лідери погодилися на неї свого часу”, – додав Пристайко. Він нагадав, що 2 вересня у Берліні зовнішньополітичні радники лідерів країн “нормандської четвірки” домовились взяти за основу “формулу Штайнмаєра”, погоджену у 2016 році, для проведення наступної зустрічі у “нормандському форматі”.

“Ми домовились про те, що ця формула в тому стані, як вона була погоджена у 2016 році, відкриває шлях далі до зустрічі чотирьох лідерів”, – сказав Пристайко. Він пояснив, що домовленість радників про те, що вони рекомендують всім лідерам зустрітись, відбувається у момент, коли виконуються дві умови. Зокрема, перша умова стосується того, що треба підтвердити у письмовому вигляді готовність того, що закон “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” тимчасово вступає в дію в момент проведення місцевих виборів на Донбасі, але остаточно стає чинним, коли спостерігачі ОБСЄ підтвердять, що ці вибори пройшли чесно і прозоро.

Пристайко наголосив, що інших положень “формула Штайнмаєра” не містить. “Ця позиція має бути погоджена всіма сторонами, і письмово повернута лідерам”, – зауважив глава МЗС і пояснив, що це дозволяє провести зустріч лідерів “нормандської четвірки”.

Крім того, друга умова стосується остаточного розведення сил і засобів у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському. “Все, ніяких більше умов для зустрічі лідерів немає на сьогоднішній момент”, – заявив Пристайко.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com