Зеленський видав указ про підвищення якості доріг

19.07.2019, 20:32
33812

За результатами робочої наради щодо дорожньої інфраструктури, яка відбулася 19 липня, Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг.

Читайте також: Зеленський назвав пріоритетні завдання для України

Про це повідомляє прес-служба президента України.

Зокрема, до 1 січня 2020 року Кабмін має забезпечити перегляд кваліфікаційних критеріїв, фінансових і технічних вимог до учасників публічних закупівель відповідно до найкращих світових практик.

Зеленський доручив створити умови для використання новітніх технологій та матеріалів під час будівництва, реконструкції, ремонту доріг, переглянуті відповідні нормативно-технічні документи з метою забезпечення європейської якості автомобільних доріг.

Зазначено, що буде залучено на конкурсних засадах незалежного інженера-консультанта у сфері дорожнього будівництва (FIDIC) на етапах закупівель, виконання робіт, гарантійного обслуговування будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг.

За словами глави держави, є багато проблем щодо фінансування, прозорості проведення тендерів, фаховості компаній-підрядників, якості виконаних робіт. І додав, що всі вони потребують негайного вирішення.

Керівник Офісу Президента Андрій Богдан зазначив, що необхідно провести аудит чинних договорів.

Заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк повідомив, що є проект реформи “Укравтодору”, який може бути реалізований за декілька місяців і передбачає ліквідацію функції контролера. Натомість якість доріг і виконаних робіт має моніторити іноземна аудиторська компанія з відповідним статусом.

Читайте також: Нова голова Єврокомісії виступила з заявою продовжити санкції проти Росії

“Боюся, що поки ми реформуватимемо, ми витратимо і гроші, і час. Може, ми зробимо план найближчим часом і віддамо провідним західним компаніям будівництво пріоритетних доріг? А паралельно реформуватимемо”, – запропонував Президент.

За словами заступника керівника Офісу Президента Олексія Гончарука, слід впорядкувати ситуацію з акцизами. Зазначається, що в Україні багато пального продається за “сірою схемою”, за яке не платиться акциз.

Експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олександр Кубраков зазначив, що, за оцінками Світового банку, першочергово необхідно провести капітальний ремонт 24 тис. км основних магістралей, на що необхідно 150 млрд грн і ще 15 млрд щороку на підтримання їх у належному стані. “Це реально зробити за три роки”, – підкреслив він.

Всього в Україні 169 тис. км доріг різних категорій. Президент наголосив, що на першому етапі необхідно відремонтувати головні магістралі. Водночас інші дороги мають бути у нормальному стані. Міністр фінансів Оксана Маркарова наголосила, що для залучення великих компаній, які будують якісні дороги, необхідно ухвалити закон про концесію.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com