Зеленський зробив Європі привабливу газову пропозицію

29.08.2022, 20:30
126502

Україна може стати одним з гарантів енергетичної безпеки Європейського континенту.

Читайте також: ЄС може призупинити спрощений візовий режим з Росією – Financial Times

Таку думку висловив президент України Володимир Зеленський під час виступу на конференції “Шельфи північних морів”.

“Україна може стати – і, я в це вірю, – стане одним з гарантів енергетичної безпеки Європейського континенту. Разом з Україною ви зможете не допустити більше таких цінових криз”, – сказав він.

Так, за словами Зеленського, Україна має унікальну систему газосховищ обсягом понад 30 мільярдів кубометрів поблизу з кордоном Європейського Союзу. Європейці можуть ними користуватися.

“Нас запитують: як можна допомогти? Ось так практично – використовуйте наші газосховища вже в цьому сезоні. На сьогодні, наприклад, у нас вільний обсяг – 15 мільярдів кубів. Для України необхідно 3 мільярди додаткового резерву, який ми просимо вас зберігати у нас, а ще 12 мільярдів кубометрів – це може бути газ, необхідний взимку для безпеки всієї Європи. Ви можете допомогти нам. І це буде вашою допомогою і нам, і собі”, – зазначив Зеленський.

Він додав, що Україна також має значні поклади природного газу. За словами президента, українські родовища газу можуть грати для Європи таку ж стабілізаційну роль, як і родовища Норвегії.

“Ми запрошуємо всіх інвесторів, підрядників і сервісні компанії приходити у видобуток газу в Україні. Хочете прагматично допомагати нам – будь ласка, це інструмент. Отримувати ліцензії, укладати угоди про розподіл продукції, здійснювати розвідку і буріння. Ми були б вам вдячні”, – продовжив Зеленський.

Він зазначив, що Україна готується збільшити експорт електрики країнам Євросоюзу.

“Попри війну, під час війни ми забезпечуємо цей експорт, і наша електрика значно дешевша, ніж зараз є на ринку. Ми реально можемо допомогти подолати кризу вартості життя в сусідніх з нами країнах ЄС”, – підкреслив президент.

Також він закликав інвестувати у виробництво “зеленої” енергії та “зеленого” водню в Україні.

“Наша держава – одна з найкращих локацій для забезпечення всієї Європи “зеленою” енергією та “зеленим” воднем. У нас є все для цього – достатньо площ, гарний вітер, гарне сонце, а також готова енергетична логістика – це потужні лінії електропередачі, це газопроводи, які можуть бути використані для водню – звичайно, після відповідної модернізації”, – додав Зеленський.

“Незалежність Європи від Росії, зокрема в енергетиці, має фундаментальне значення для всіх європейців. І ми не вперше говоримо, що разом з Україною Європа здатна зробити набагато більше, ніж з Росією”, – підкреслив президент.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com