Зеркаль закликала Міжнародний трибунал ООН змусити Росію відпустити з полону українських моряків

10.05.2019, 13:13
24383

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, яка представляє позицію України в Міжнародному трибуналі ООН з морського права, закликала зобов’язати Росію звільнити українських військовополонених моряків і судна.

Читайте також: У морському трибуналі ООН призначили дату слухань у справі полонених українських моряків

Про це Зеркаль заявила у Гамбурзі під час усних слухань у справі щодо імунітетів трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених РФ 25 листопада 2018 року.

Вона зазначила, що спір між Україною і Російською Федерацією стосується незаконного захоплення та затримання з боку РФ українських військових кораблів “Бердянськ” та “Нікополь”, буксира “Яни Капу”, а також 24 членів їхніх екіпажів.

“У результаті цього захоплення і затримання Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН з морського права”, – наголосила Зеркаль. За її словами, Україна ініціювала арбітражне провадження відповідно до додатку VII зазначеної конвенції задля отримання правового захисту від цих порушень. “Сьогодні ми стоїмо перед Трибуналом з проханням використати ваше право відповідно до частини 5 статті 290 конвенції та застосувати тимчасові заходи з огляду на невідкладний характер ситуації”, – підкреслила Зеркаль.

“Ці військовослужбовці переслідуються за вчинення кримінального правопорушення – незаконного перетину державного кордону Російської Федерації, щодо них проводяться заходи досудового розслідування. Їх затримання двічі було продовжено російськими судами. Вдруге це було лише три тижні тому, через два дні після того, як Україна подала на розгляд цього Трибуналу свій запит про застосування тимчасових заходів. Це лише додатковий приклад послідовної неповаги Росії до міжнародного права”, – наголосила заступник міністра.

Зеркаль повідомила, що Росія проігнорувала запити України задля вирішення спору дипломатичними засобами. “Поведінка Росії є грубим порушенням Конвенції та міжнародного звичаєвого права. Хочу наголосити, Крим є невід’ємною частиною України, а води, в яких були затримані судна, є територіальними водами України або виключною економічною зоною України. Дії Росії в будь-якому випадку порушували б Конвенцію, навіть якщо б Росія затримала українські військові кораблі в своїх територіальних водах або виключній морській економічній зоні. Імунітет військових кораблів є основоположним імунітетом суверена у міжнародній системі. Військові кораблі та їх персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів”, – нагадала дипломат.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com