Журналістка Соколова опублікувала звіт розвідки, де операцію щодо вагнерівців називають “виконаною”

18.11.2021, 19:32
105355

Журналістка Яніна Соколова оприлюднила документи, які підтверджують підготовку в Україні спецоперації “Авеню” з затримання найманців ПВК “Вагнер” і той факт, що її фінальний етап було перенесено за рішенням вищого воєнно-політичного керівництва.

Читайте також: “Руки геть від Києва!” – кияни під Радою протестують проти узурпації столичної влади “слугами”

Про це пише Українська правда.

Соколова повідомила, що документи їй “підкинули на флешці біля робочого офісу кілька днів тому”. Вона й її колеги вважають їх оригінальними, тому оприлюднили.

На думку Соколової, таких документів не мали ні парламентська ТСК, ні розслідувачі Bellingcat, які напередодні оприлюднили своє розслідування щодо вагнерівців.

Один із документів – це доповідна записка начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби міністру оборони Андрію Тарану, датована 22 червня 2020 року і завізована 1 липня 2020 року.

Інший документ – затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу “Авеню”, підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року.

У звіті, зокрема, вказується, що Службі безпеки було передано матеріали на 138 осіб, а для відправки із Москви було сформовано групу з 48 найманців.

Згодом через турфірму було придбано квитки на літак “Turkish Airlines” сполученням Мінськ – Стамбул для  33 осіб на 25 липня та для 14 осіб на 27 липня.

“Проте після рішення вищого воєнно-політичного керівництва України про перенесення дати вильоту здійснено бронювання та закупівля авіаквитків на 30.07.2020 на 33 особи та на 01.08.2020 на 14 осіб (друга група) та медичні страховки”, – йдеться у звіті.

Хто саме приймав рішення у документі не уточнюється.

Попри те, що операція зірвалася і Білорусь зрештою передала “вагнерівців” Росії, у ГУР вирішили “вважати спеціальний захід “Авеню” проведеним”, а витрати на нього у сумі 719 382 гривні і 34 копійки – “виправданими”.

 

 

 

 

 

 

 

Соколова заявила, що готова надати документи правоохоронцям.

Цьому передувало: 17 листопада журналісти Bellingcat та The Insider оприлюднили розслідування, в якому ексголова Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що глава Офісу президента Андрій Єрмак пропонував відкласти на тиждень втілення спецоперації щодо “вагнерівців”, аби не зірвати домовленості з Росією щодо перемир’я на Донбасі з 27 липня.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк на це заявив, що Андрій Єрмак “не міг навіть пробувати керувати розвідкою і тим більше якимись її оперативними заходами” за своїми посадовими обов’язками, а Белінгкет “не може незалежно верифікувати частину ключових повідомлень”.

Передісторія:

29 липня 2020 року в Білорусі затримали 33-х іноземних громадян, які виявилися бойовиками “Вагнера”. Вони прибули з Росії й оселилися в санаторії під Мінськом.

Згідно з інформацією джерел УП, українські спецслужби готували масштабну операціюіз затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак, за даними ЗМІ, операція зірвалась після того, як силовики доповіли Офісу президента.

Президент Володимир Зеленський заявляв спершу, що операція по “вагнерівцях” готувалася точно не в Україні

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com