Зморшки на лобі показують, у кого ризик передчасної смерті у 10 разів вищий

28.12.2021, 22:07
108290

Більшість людей хочуть дожити до старості і є кілька способів визначити, кому це вдасться

Дослідження показують, що все зводиться до злиття факторів, зокрема, генетики та способу життя. Однак, за якими ознаками можна визначити вдалий або невдалий збіг факторів? Вчені рекомендують звернути увагу на зморшки на лобі.

Автор нового дослідження Іоланда Ескірол, лікар з лікарні при Тулузькому університеті у Франції, розповідає: “побачити або відчути фактори ризику, такі як холестерин або гіпертонія практично неможливо. Ми досліджували зморшки на лобі як маркер, тому що їх легко виявити”.

В результаті вчені встановили зв’язок між ризиком серцево-судинних захворювань і зморшками на лобі, передає Express. Однак вони підкреслюють, що дані необхідно підтвердити в майбутніх дослідженнях.

У рамках своєї роботи команда вивчила зморшки на лобі у вибірки з 3,2 тис. дорослих у віці від 32 до 62 років, всі з яких були здорові. Учасникам присвоювалися бали в залежності від глибини зморшок на лобі: нульовий бал означав відсутність зморшок і три бали — багато глибоких зморшок.

За учасниками спостерігали протягом 20 років. За цей термін 233 людини померли з різних причин. З тих, хто помер, 15,2 відсотка мали зморшки на два і три бали, 6,6 відсотка мали зморшки на один бал і 2,1 відсотка не мали зморшок.

Ті, у кого бал склав одиницю, мали більш високий ризик смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з пацієнтами без зморшок. Ризик смерті різко зростав для людей з великою кількістю зморшок.

У тих, хто набрав від двох до трьох балів, ризик смерті був майже в 10 разів вище, ніж у людей з нульовим балом. Ці результати були отримані після внесення поправок на вік, стать, освіту, статус куріння, артеріального тиску, частоту серцевих скорочень, наявність діабету і рівні ліпідів в крові.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com