Знайшли новий тип препаратів, які ефективні проти коронавірусу

23.12.2020, 20:21
91983

Вчені з Ізраїлю довели, що препарати для зниження рівня жирів в організмі зменшують пошкодження легенів у пацієнтів з COVID-19. Жоден із добровольців, які використовували ці препарати, не помер від інфекції, а термін перебігу захворювання значно скоротився.

Читайте також: Кожна сота людина на Землі захворіла на коронавірус

Раніше уже було відомо, що SARS-CoV-2 перешкоджає ефективному розщепленню жирів в легенях. Тому вчені вирішили працювати в цьому ключі: спершу протестували ефект фенофібрату – препарат, який застосовують для боротьби з високим рівнем тригліцеридів, в лабораторних умовах. Про роботу вчених пише EurekAlert.

Потім дослідники вивчили дані 1500 інфікованих COVID-19 пацієнтів, що приймали фенофібрат або інші аналогічні за дією препарати.

Результати досліджень

“Пацієнти, які приймали ліки для прискорення розщеплення жирів видужували від COVID-19 буквально за лічені дні, а смертність виявилася нульовою”, – розповіли вчені.

У групі контролю (тобто без прийому жиророзчинних препаратів) у пацієнтів були значні пошкодження легенів та летальні випадки.

“Легені людини реагували на SARS-CoV-2 накопиченням жирів в клітинах і це було критичним фактором в погіршенні їх стану. Тим часом приймання ліків для боротьби з накопиченням жирів в клітинах сприяло швидшому відновленню”, – додав автор дослідження Яків Нахімас.

Перспективи дослідження

Приймання фенофібрату може полегшити перебіг COVID-19 та мінімізувати руйнівні ускладнення хвороби, а значить – знизити смертність.

Тепер команда розпочала клінічні дослідження для підтвердження властивостей препарату на більшій вибірці пацієнтів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com