Без категорії

“Золоті яйця” для Міноборони: як тендер на 13 млрд гривень отримав постачальник з рахунком в російському банку

4.02.2023, 12:15
135332

Інформація, яка випливла в ЗМІ наприкінці січня щодо розкрадання коштів за закупівлю харчів для Міноборони, викликала шквал крити в суспільстві. І хоча голова відомства Олексій Резніков назвав матеріал маніпулятивним, невдовзі в МОУ “полетіли голови”, а дехто з чиновників отримав підозри. Було багато сказано про реформування системи закупівель, але дуже мало – про щасливчика, який отримав чи мав отримати ті самі 13 мільярдів.

Читайте також: СБУ викрила посадовців Міноборони на розкраданні бюджетних грошей під час будівництва казарм для військових

Як пише Павло Федосенко, тендер на організацію харчування військових частин у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях був підписаний 23 грудня 2022 року. Отримала його ТОВ “Актив Компані”. Заснована вона була в кінці грудня 2015 року. Першим бенефіціаром була Тетяна Шеремет. Раніше вона була директором дочірнього підприємства “Одеський військторг” зі структури Міноборони. В кінці 2022 року керівником став Валерій Мелеш, колишній директор ДП “Білоцерківський військовий торг”. Однак це не єдиний зв’язок “Актив Компані” з силовиками.

Opendatabot знаходить цілих 14 тендерів, в яких перемагала “Актив Компані” майже всі вони – на поставку м’ясних консервів або м’яса. Майже всі замовники та учасники скриті: після початку вторгнення такі заходи безпеки почали застосовуватися до тендерів, пов’язаних з оборонкою.

За даними системи Сlarity-project, з кінця 2019 року компанія отримала чотири тендери від Національна академія Державної прикордонної служби та Національного університету цивільного захисту. До того ж фірма намагалася стати постачальником Львівського державного університету безпеки життєдіяльності та Національної академії Служби безпеки України. Але куди більш цікаві документи, які компанія подавала для участі в тендерах. Почнемо з банківського рахунку.

Наприкінці 2018 року “Актив Компані” для участі в тендері подає стандартну довідку, де вказує вартість своїх активів – 30 тис. гривень (що само по собі цікаво, але про це згодом). В шапці документа вказаний рахунок в “Ощадбанку”. А ось вже влітку на документах для участі в тендері на поставку повсякденних наборів сухих пайків комерсанти вказують вже розрахунковий рахунок… “Сбербанку”. Так-так, того самого, російського. Можливо, це помилка? На жаль, ні.

24 січня 2022 року. Тендер на закупівлю яловичини, свинини та курячого філе від Кагарлицької міської ради. На кону – 600 тис. гривень. Дивимося будь-яку довідку, яку компанія подала разом зі своєю пропозицією, – і знов бачимо той самий рахунок. Тобто, рівно за місяць до повномасштабного вторгнення “Актив Компані” мала рахунок в російському банку (на той час він змінив назву на “МР Банк”). Більш того: відкрила вона його вже після 2014 року, коли користуватися послугами російського банку було щонайменше дивно.

Цікаво також прослідкувати, як компанія зростала. В коментарі “Укрінформу” посадові особи “Актив Компані” запевнили, що сьогодні в компанії працевлаштовано 187 осіб, вона володіє понад 2000 м² складських приміщень та керує автопарком з понад 70 спеціалізованих вантажівок. Але так було не завжди.

Наприклад, 20 вересня 2017 року майбутній переможець тендерів орендував цілих 17 квадратів у компаній “Автобудконтракт”. Щодо штату фірми, то на початку 2018 року він нараховував сім працівників, з них двоє – це директор і вантажник. А вже наприкінці того ж року штат скоротився до директора та двох менеджерів.

Тобто, якщо бізнес і зробив потужний ривок, сталося це після 2018 року. Коли саме – сказати важко, бо, згідно з даними Оpendatabot, в 2020 році “Актив Компані” отримала чистий прибуток в розмірі 41 тис. гривень при доході в 13,4 млн гривень. Тобто, рентабельність бізнесу склала близько 0,3%.

Можливо, поворотним став наступний рік? Напевно, ні, бо 1 жовтня 2021-го компанії анулювали свідоцтво ПДВ через “відсутність поставок та неподання декларацій”. До тендеру на 13 млрд гривень залишалося трохи більше року.

Якщо рішення віддати 13 мільярдів в руки “Актив компані” все ще не здається вам сумнівним, то ось ще один факт: в 2019 році компанію звинуватили у підробці документів для участі в тендері. Більше того: у відкритому доступі немає жодної інформації про те, що карна справа була закрита. Згідно з даними порталу “Судова влада”, перше та єдине засідання відбулося в Шевченківському районному суді Києва 12 червня 2019 року. При цьому в “Реєстрі судових рішень” взагалі немає жодного документа по цій справі.

Так в чому ж звинувачують “Актив Компані”? На думку слідчих, компанія для участі у закупівлі “Блок м’яса на кістках (яловичина) першого сорту” підробила два акти від: №10-13.2.1-09/62-А та 20.12.2018 №13-02. Як нам вдалося з’ясувати, мова йде про тендер “Генеральної дирекції Державної кримінально-виконавчої служби України” вартістю 136 млн гривень. В документах, які подала компанія, дійсно є обидва акти.

Нам вдалося зв’язатися з однією з посадових осіб Білоцерківського управління Держпродспоживслужби, чий підпис стоїть на документі. На жаль, наш співрозмовник не зміг згадати, чи взагалі проводив ту перевірку, але вказав на те, що акт з тендеру не відповідає встановленій формі та містить розділ “Загальна характеристика підприємства”, якого там бути не повинно.

І наостанок. Всі перелічені факти ще рік тому навіть не викликали би жодного здивування, бо такі вже правила тендерних ігор “на межі” в нашій країні. Все, що викликає обґрунтовану підозру, але напряму не порушує закон, – дозволено. Але такий підхід точно не підходить для воєнного стану, тим більше – коли на кону 13 млрд гривень, призначені на харчування військових. Хотілося б вже побачити наочно ту саму прозорість та демонополізацію ринку, про яку так багато говорять в Міноборони.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com