12 лютого 2022 – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

12.02.2022, 09:01
111246

День прокладання стежок, Буддійський Новий рік “Сагаалган”, Міжнародний день “На роботу на велосипеді”, Міжнародний день науки і гуманізму (День Дарвіна), День репродуктивного здоров’я, Міжнародний день шлюбних агентств, Міжнародний день дітей-солдатів (День Червоної руки, Red Hand Day), Всесвітній день холангіокарциноми.

Читайте також: Програма президента Зеленського “Велике будівництво” цьогоріч охопить 715 об’єктів

У Чехії – Масниця, в Кореї – Новий рік “Соллаль”, у В’єтнамі – Новий рік “Тет Нгуєн Дан”, у США – День штату Джорджія, День свободи шлюбу, День Авраама Лінкольна, День втраченого пенні, День вхідних повідомлень, День “Ніхто не їсть наодинці”, День сливового пудингу, в Таджикистані – День пам’яті, у Венесуелі – День молоді, у М’янмі – День єдності.

Пам’ятні дати 12 лютого, річниці та події

У 1429 році до капітана міста Вокулер Роберу де Бодрікуру звернулася 17-річна дівчина з села Домремі на кордоні Шампані і Лотарингії й оголосила, що саме їй судилося зняти облогу з Орлеана, звести дофіна на трон та вигнати загарбників із королівства. Так почалася епопея Жанни д’Арк.

У 1541 році іспанським конкістадором і першим губернатором Чилі Педро де Вальдівія засноване місто Сантьяго-де-Чилі.

У 1554 році Джейн Грей, “королева на дев’ять днів”, була страчена за звинуваченням в узурпації влади. Вона та її чоловік були обезголовлені у Лондоні.

У 1855 році був заснований університет штату Мічиган.

У 1884 році Л.Є. Вотерман, нью-йоркський торговець канцелярськими товарами, запатентував капілярну систему для авторучки.

У 1941 році пеніцилін вперше успішно був застосований для лікування хворого / фото wonderopolis.org

У 1891 році італійським астрономом Елією Міллосевичем в обсерваторії Римського коледжу був відкритий астероїд головного поясу – “Жозефіна”.

У 1898 році сталося перше смертельне ДТП – Генрі Ліндфільд розбився у своїй машині.

У 1908 році в Нью-Йорку стартували перші автоперегони навколо земної кулі. Це відбулося завдяки зусиллям двох газет: французької “Матен” і американської “Нью-Йорк Таймс”. Трансконтинентальний марафонський автопробіг через Берингову протоку назвали “Нью-Йорк-Париж без допомоги пароплава”. У ньому брали участь дев’ять автомобілів з Америки, Франції, Італії, Німеччини. Фаворитами гонки були американець Генріх Генцен, німецький лейтенант Кеппен, барон Едуард фон Шейнфогель. Їхні екіпажі стартували на автомобілях фабрик “Протос”, “Цюст-Мілан”, “Томас-Флаєр”, відповідно. Французький екіпаж Бурсьє вирушив на автомобілі “Де Діон-Бутон”, італійський екіпаж Генрі Хаага вибрав автомобіль “Бріксія-Зюст”. Автоперегони пройшли за маршрутом Нью-Йорк – Аляска – Сіетл – Владивосток-Іркутськ – Ачинськ – Томськ, далі по тракту через Росію в Європу.

Першим фінішував у Парижі німецький автомобіль “Протос” 11 липня, другим 26 липня до фінішу прийшов американський екіпаж. Але переможцем був визнаний американський екіпаж. Німецький автогонщик був оштрафований на 15 днів у зв’язку з тим, що його автомобіль після поломки був доставлений в Сіетл залізницею. Під час шляху всі автомобілі зазнали поломки. На “Томасі” довелося замінити пошкоджену коробку передач, а на “Протосі” – задній міст. Нині найбільший у світі автомобільний музей Харра в штаті Невада експонує “Томас-Флаєр”, а німецький технічний музей у Мюнхені – “Протос”.

У 1908 році в Англії був опублікований закон, згідно з яким штрафувався кожен, хто дозволяв курити дітям.

У 1931 році Ватиканське радіо було урочисто відкрито Римським Папою Пієм IX, промова якого латиною транслювалася на весь світ.

У 1941 році пеніцилін вперше успішно був застосований для лікування хворого.

У 1950 році 23 європейськими теле – і радіокомпаніями середземноморського регіону на конференції в курортному місті Торкі, графство Девон, Великобританія, був створений Європейський мовний союз, найбільше об’єднання національних мовних організацій у світі. ЄВС є організатором щорічного конкурсу пісні Євробачення, дитячого конкурсу пісні Євробачення та танцювального конкурсу Євробачення.

У 1999 році Сенатом США був відхилений імпічмент Білла Клінтона за звинуваченням у лжесвідченні у зв’язку зі справою про сексуальний зв’язок із Монікою Левінські.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 12 лютого вшановує пам’ять трьох святих – Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Зластоуста. У народі день назвали “Васильєв день”, “Трьохсвяття”.

Що сьогодні не можна робити

Не рекомендується конфліктувати, сперечатися та лихословити. Краще не працювати на землі, прати, в’язати й шити.

Прикмети на 12 лютого  

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

сильний вітер – з весни до осені буде дощова погода;

сніг падає великими пластівцями – до відлиги.

12 лютого іменини 

Іменини у Василя, Григорія, Іполита, Пелагеї, Зінона і Петра.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com