1200 га землі під Києвом: правоохоронці викрили шахрайську схему заволодіння землею для “учасників АТО”

31.03.2024, 18:00
156650

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування у справі по заволодінні землями під Києвом площею понад 1200 га. Такі дії заподіяли державі збитків у понад 1,8 мільярдів гривень.

Читайте також: Правоохоронці затримали “на гарячому” торговців трофейною зброєю, яку вивезли із зони бойових дій

Про це повідомили на офіційному сайті НАБУ.

Слідчі встановили, що у 2018-2019 роках організатор злочину, маючи вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру у Київській області, а також зв’язки з високопосадовцями у різних сферах, розробив схему заволодіння сільськогосподарськими землями. Ці ділянки перебували у постійному користуванні державних підприємств на території Київської області.

Для реалізації своїх планів, чоловік залучив інших співучасників, які підшукували учасників АТО з правом на безоплатне отримання земельної ділянки.

“Детективи і прокурори встановили два епізоди злочинної діяльності – заволодіння майже 920 га державної землі ДП “ДГ “Дмитрівка” у Фастові та близько 284 га ДП “Пуща-Водиця” на околицях Києва. Сукупна ринкова вартість цих ділянок на момент вчинення злочину становила понад 1,8 млрд грн”, – зазначили у відомстві.

Співробітники НАБУ і САП 15 серпня 2023 року повідомили учасника схеми про підозру:

– колишньому заступнику керівника ДП “Головний науково-дослідний та проектний інститут Землеустрою” – організатору схеми;

– двом колишнім посадовцям ГУ Держгеокадастру в Київській області – виконавці злочину (один із них – наразі керівник одного з ЦОВВ);

– двом фізичним особам, пов’язаних з екскерівництвом Держгеокадастру – пособникам злочину.

Дії осіб кваліфікували за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, себто привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні та легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Зараз кількість підозрюваних у цьому кримінальному провадженні зросла до 12 осіб. Правоохоронці зазначили, що на усі землі накладено арешт і видано заборону на забудову та зміну цільового призначення. Такі дії дозволили зберегти земельні ділянки для громади Київщини.

Також, організатор схеми підозрюється у заволодінні 2,24 га лісу на березі Київського моря.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com