17 грудня – День Великомучениці Варвари: традиції та заборони

17.12.2019, 10:32
56897

В Україні 17 грудня відзначають День Великомучениці Варвари.

Читайте також: 7 грудня – День Святої Катерини: історія свята, традиції, народні прикмети, ворожіння

Про це пише obozrevatel.

Хто така Варвара?

Варвара народилася в Стародавньому Єгипті, в місті Іліополь (зараз Сирія) в кінці III століття в родині язичників. Після смерті дружини батько Варвари збудував замок, де ув’язнив свою дочку, щоб вона не змогла спілкуватися з християнами.

Чоловік планував видати доньку заміж, але Варвара, яка, перебуваючи в ув’язненні, милувалася світом з вікна, сказала, що не бажає вступати в шлюб, а хоче пізнати світ. Тоді батько дозволив дівчині спілкуватися з подругами, сподіваючись, що вони напоумлять її вийти заміж.

Мучениця Варвара в результаті так і не зреклася християнства, і батько власноруч обезголовив її. Того ж дня чоловік був вщент спалений блискавкою.

Після хрещення Русі великомучениця Варвара стала однією з відомих шанованих святих. Мощі її в 6-му столітті були привезені до Константинополя, а в 8-му – дружиною російського князя Михайла Ізяславича, княжною Варварою, – до Києва. Вони по сей день знаходяться в соборі святого Володимира.

День святої Варвари: традиції

Свята великомучениця Варвара вважається покровителькою військових, шахтарів, ремісників, моряків, торговців і мандрівників. Крім того, вважається, що свята допомагає вийти заміж. Перед іконою Святої Варвари просять про жіноче щастя, про вдале і швидке заміжжя, про вагітність, про захист від раптової смерті без покаяння, про зцілення від хвороб, про здоров’я дитини.

Крім того, в день Варвари служать панахиди за померлими.

У слов’ян День Варвари прийнято святкувати лише жінкам. Свято пов’язане з Савою (18 грудня) і Миколою (19 грудня) – втрьох вони утворюють цілий ритуальний комплекс.

У День Варвари традиційно освячують воду. Раніше було прийнято йти до ополонки за водою добре одягненими і причесаними, вітатися і розмовляти з нею, як з живою. Потім на цій воді варили ритуальну кашу, залишаючи на ніч у котлі. А по застиглій скоринці судили про благополуччя в родині і врожайність наступного року.

Дівчата в День святої Варвари влаштовують ворожіння на варениках: начинка з цукру обіцяла солодке життя; монетка означала прибуток і матеріальне благополуччя; кріп – міцне здоров’я; біла нитка – далеку подорож, чорна – коротку дорогу; кільце – весілля; борошно – невдачі.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com