7 грудня – День Святої Катерини: історія свята, традиції, народні прикмети, ворожіння

7.12.2019, 10:14
55866

Кожного року 7 грудня православний світ вшановує пам’ять великомучениці Катерини, яка вважається покровителькою наречених та шлюбу.

Катеринина санниця – день, присвячений святій великомучениці Катерині. За традицією день припадає на 7 грудня за новим стилем. Для простих людей це свято перших зимових гулянь, змагань і загальних веселощів. Для людей же, які практикують магію і чаклунство (в тому числі і на побутовому рівні) це час перших зимових ритуалів і ворожінь.

Читайте також: Гороскоп на 7 грудня: що приготували зірки?

Історія свята: ким була Катерина

Катерина народилася у родині правителя стародавньої Олександрії Єгипетської Конста. Вона виросла невимовно вродливою і розумною, чим зачаровувала всіх навколо. Дівчина вільно володіла іноземними мовами та прекрасно знала твори язичницьких письменників, філософів, лікарів. Однак вона не вийшла заміж та не народила дітей, натомість вирішивши все життя служити Богові. Катерина заявила батькам, що зможе вийти заміж тільки за того, хто перевершить її не лише у знатності та багатстві, а й у красі і мудрості. Почувши про таку вимогу завидної нареченої, сотні знатних молодиків змагалися за її руку і серце, проте вона не обрала жодного.

Одного дня з Катериною, яка ще була нехрещеною, заговорив святий старець. Він і повідомив їй, що є юнак, котрий в усьому перевершує її. Старець вручив дівчині ікону Божої Матері з Богонемовлятом Ісусом на руках, котрий і був тим самим юнаком.

Тієї миті для Катерини немовби відкрилася істина про її справжнє покликання. Вона відчула заклик Господній, точно вирішивши для себе, що буде наслідувати Бога та проповідувати християнство. Катерина молилася всю ніч і врешті побачила Пречисту Діву Марію, котра попросила Свого Сина подивитися на дівчину. Проте тоді Ісус відвернувся від неї.

Пізніше святий старець розповів Катерині про постулати християнської віри та охрестив її, і вона знову побачила Пресвяту Богородицю з Немовлям. Тепер вже маленький Ісус не лише поглянув на Катерину, а й простягнув їй перстень, таким чином ніби заручивши її з собою.

Минуло трохи часу і в Олександрії проводилося велике язичницьке свято. Катерина вирішила піти на це свято і звернутися прямо до головного жерця – імператора Максиміліана з проповіддю своєї віри. Тоді правитель закохався у Катерину та спробував спокусити її багатством та славою. Він запропонував їй стати його дружиною. Дівчина відмовилася, через що правитель піддав її жорстоким мукам та закрив у темниці. Наступного дня у місті відбувся суд над Катериною. Тоді її востаннє намагалися змусити принести жертву язичницьким богам під загрозою страти. Але тієї ж миті з’явився Ангел і зруйнував знаряддя страти. Катерина ж залишилася вірною своєму Небесному Нареченому – Христу і сама поклала голову під меч ката. Пізніше Ангели перенесли мощі Святої Катерини до Синайської гори.

Великомученицю Катерину шанують і на Сході, і на Заході. У західній традиції її вважають Покровителькою навчання, а у східній − захисницею жінок під час вагітності та пологів.

Ворожіння на свято Катерини

День Святої великомучениці Катерини у народі часто називають “святом дівочої долі”. Цього дня молодим дівчатам, які мріють знайти хорошого чоловіка і вийти за нього заміж, треба молитися і ставити по три свічки у церкві перед іконою Святої Катерини.

Цікаво, що здавна існувала традиція і для неодружених юнаків. Цього дня хлопці мають поститися і молитися, аби Бог послав їм красиву, роботящу та привітну дружину.

Читайте також: Синоптики розповіли якою буде погода у новорічну ніч

Ще у давнину дівчата проводили такий обряд −7 грудня перед сходом сонця дівчина мала піти до садка та зрізати гілочку з вишневого дерева. Вдома потрібно поставити гілку у посудину з водою і забути про неї аж до свята Маланки (13 січня). Якщо до цього дня гілочка розпустить квітки, дівчина вийде заміж до кінця року. Якщо гілка всохне, значить невідомо, коли буде весілля.

Існував ще один схожий обряд ворожіння – дівчина зривала кілька листочків – по дному з різних дерев, зокрема, з яблуні. Потрібно було покласти листя під подушку і витягнути один листочок зранку. Якщо попадеться яблуневий, наступного року дівчина заміж не вийде.

Також в українських селах дівчата любили збиратися у хаті самотньої дорослої жінки та разом готувати вечерю – варити борщ і кашу. Тоді до них приходили хлопці та починали веселитися: співати, жартувати, але не танцювати – триває Різдвяний піст.

Було й таке ворожіння – опівночі дівчина брала тарілку з частуванням, обгортала її новим рушником і йшла до воріт закликати долю. Дівчина мала вилізти на ворота з тарілкою у руках і тричі крикнути: “Доле−доле, йди до мене вечеряти!”

Вважалося, якщо цієї миті десь неподалік заспіває півень, загавкає пес або озветься худоба – це “обізвалася доля”, якщо стоятиме тиша, значить “Доля оглухла, не чує мого голосу”. Вірили – якщо закричить півень, значить юнак буде статний та багатий, якщо почули собаку – чоловік буде вірний, але дещо сварливий, а якщо обізвався кінь – чоловік буде працьовитий, спокійний, але з характером.

А ще зі святом Катерини пов’язують відоме дівоче ворожіння на чоботах. Дівчата мали зняти чоботи та переставляючи їх по черзі один за одним, “дійти” від столу до порогу. Чий чобіт “вийде” за поріг, та дівчина першою і вийде заміж.

Читайте також: Повідомили, як працюватимуть банки в Україні на новорічні свята

Прикмети у День Святої Катерини

Якщо на Катерину тримається ясна погода, значить буде морозна зима. Тепла ж погода означає, що морози вдарять лише на Варварин день (після 17 грудня).

Кола, що з’являються навколо місяця, віщують морози.

Якщо сонячні промені пучками спрямовуються догори, значить скоро бути завірюсі.

Маленькі зірки на небі кажуть про те, що найближчим часом прийдуть снігопади.

У день Святої Катерини не можна вирушати в далеку дорогу та сваритися з будь−ким.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com