26 лютого: свято, прикмети, історичні події

26.02.2023, 11:30
136486

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день неквапливості, Всесвітній день фісташок, Міжнародний день боротьби зі знущаннями.

Читайте також: Чи корисно споживати старий мед

У США – День без соломинки, День розповідання казок, День термоса, День особистого шеф-кухаря, у Китаї – Свято ліхтарів “Юаньсяо”, в Ізраїлі – Карнавальне свято “Пурім”, у Тайвані – День туризму, в Азербайджані – День пам’яті жертв Ходжали, в Таїланді – День кооперативів, Свято “Макха Буча” (воно також відзначається у Камбоджі і Лаосі), в Кувейті – День звільнення, у Шрі-Ланці – День повного місяця “Навам Поя”, у Норвегії – Фестиваль льодової музики.

Дні в історії

У 1852 році в цей день британський фрегат “Біркенхед” затонув поблизу мису Доброї Надії, загинуло 454 людини.

У 1878 році французький філолог Еміль Літтре придумав термін “мікроб”. Це він зробив на прохання вченого Шарля Еммануеля Седійо дати відповідну назву мікроорганізмам.

У 1917 році в нью-йоркській студії фірми “Victor” була записана перша джазова грамплатівка.

У 1919 році в США, у штаті Арізона, був заснований Гранд-Каньйон – перший Національний парк.

У 1930 році в Нью-Йорку був убитий один із босів американської мафії Том Рейн. Так почалася найбільша в історії США війна мафіозних кланів.

У 1954 році в США з’явилася перша фотонабірна друкарська машина.

У 1955 році льотчик-випробувач фірми “Норт Америкен” Джордж Сміт здійснив перше в історії авіації успішне катапультування на надзвуковій швидкості.

У 1995 році зазнав фінансового краху один із найстаріших англійських банків – “Берінгс”, заснований у 1762 році Френсісом Берінгом. Клієнтами банку були члени королівської сім’ї й сама королева Єлизавета II.

У 2004 році парламент Європейського Союзу ухвалив декларацію, в якій офіційно визнав сталінську депортацію чеченського народу 23 лютого 1944 року актом геноциду.

Православна церква 26 лютого вшановує пам’ять Мартиніана Кесарійського. У народі йому моляться, щоб він позбавив спокус і допоміг зберегти сім’ю. У народі день назвали Мартиніанів, або “Світлий день”.

Сьогодні не рекомендується займатися фінансовими справами, брати в борг і здійснювати великі покупки. У будинку бажано провести генеральне прибирання. Не можна вишивати, в’язати та шити, в цілому займатися всім тим, що пов’язано з нитками.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com