30 років незалежності: факти про Україну, якими варто пишатися

24.08.2021, 09:00
99381

У 30-ту річницю Незалежності України ТСН розповідає про визначні події, місця, особистості, винаходи, якими варто пишатися.

Читайте також: Військовий парад у Києві до Дня Незалежності 2021: онлайн-трансляція

24 серпня 1991 року Верховна Рада України проголосила Акт Незалежності України. Згодом, 1 грудня, своє “так” незалежності на референдумі сказали понад 90% українців.

Саме в Україні є точка, яка є центром Європи. Ще наприкінці 19 століття її поставили австро-угорські географи на Закарпатті. Звісно, відтоді методи обчислень кілька разів змінювались і такі точки з’явились ще в кількох країнах. Однак, за давнім дослідженням, Центр Європи залишається і в Україні.

Найвища монументальна скульптура Європи – це Батьківщина-мати у Києві. Її висота із постаментом – 102 метри. В руці Батьківщина тримає 16-метровий меч. Площа щита – майже 100 квадратних метрів. Від Революції Гідності у День пам’яті та примирення на голову монументу надівають вінок із маків – символ пам’яті та скорботи.

Чорнобильська катастрофа увійшла до книги рекордів Гіннеса. Минуло 35 років. Українці зробили можливе і неможливе, аби захистити світ від атому і звели найбільшу у світі рухому наземну конструкцію – саркофаг “Укриття” – над зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

Найглибша і найкрасивіша станція метро столичної підземки – станція “Арсенальна”. Їй 61 рік. Прокладена вона на глибині 105,5 метра. Так глибоко пасажири не спускаються ніде у світі. А от якщо хочете відчути себе наче у давньому храмі, з мозаїчними панно, які розповідають про історію Київської Русі, вам на станцію “Золоті ворота”. Її поважні туристичні путівники називають однією з найкрасивіших в Європі.

Одна з найбільших площ Європи – у Харкові. Майдан Свободи. З висоти пташиного польоту видно, що він має форму равлика. Його загальна площа 11 гектарів. Це 15 футбольних полів. Тут може поміститись 15 найбільших у світі транспортних літаків “Мрія” – українських літаків.

Український літак Ан-225 “Мрія” – окрема сторінка історії України, якою захоплюється увесь світ. Це найбільший літак у світі і він з українським прапором.

Українці відкривали людству небо і космос. Батько гелікоптерів – киянин Ігор Сікорський і житомирянин Сергій Корольов. Саме його ракета “Восток-1” 12 квітня 1961 року вперше у світі підняла людину в космос.

Ракетоносії Зеніт КБ “Південне” стали частиною космічних програм багатьох країн світу. Ілон Маск назвав цю ракету своєю улюбленою.

Найбільший прапор України – 384 квадратні метри на найвищому 90-метровому флагштоці – у Києві. Він на Печерських пагорбах і його видно звідусіль.

Унікальний конституційний акт в Європі. Документ, який випередив свій час. Це все про Конституцію Пилипа Орлика 1710 року. Її положення і бажання українців перемогти московського агресора дуже чітко перегукуються із сучасною історією України.

Світло – якісне і без кіптяви. Це теж винахід українців. Гасова лампа вперше засвітилася у Львові в середині 19 століття завдяки аптекарям Яну Зегу та Ігнатію Лукасевичу. У 1853 році у Львові зробили перше екстрене хірургічне втручання вночі.

Саме в Україні провели першу в світі операцію з трансплантації нирки. І зробив її український лікар, професор Вороний, у Харкові 1933 року.

Хірургія, міст і космос. І все це об’єднано під прізвищем Патон. Перший у світі суцільнозварний міст через Дніпро у Києві – Євгена Патона із винаходами одного з його синів Володимира. Зварювання у відкритому космосі і технологія з’єднання м’яких тканин, яка зменшує крововтрати під час операцій, – це реалізовані ідеї вже Бориса Патона. 19 серпня 2020 року його не стало. І батько, і його сини – це легенди і, звичайно, окрема сторінка історії України.

В Україні є унікальні пам’ятки української архітектури, які захищає світ. До спадщини ЮНЕСКО, зокрема, входять Херсонес Таврійський – античне місто-держава в Криму. Софійський собор у Києві, збудований на початку 11 століття, і резиденція митрополитів Буковини – неймовірної краси комплекс 19 століття. Нині тут Чернівецький національний університет.

Із 12 лавр у світі чотири – саме в Україні. Такий статус має монастир Києво-Печерська лавра. Почаївська лавра на Тернопільщині. Свято-Успенська Святогірська лавра на Донеччині і Свято-Успенська Унівська лавра на Львівщині. Єдина в Україні – греко-католицька.

Головною знахідкою археологів 20 століття назвали золоту пектораль. Про неї мріють найкращі музейні колекції світу. Царську прикрасу стародавніх скіфів знайшли в Україні. Скіфи у 4 столітті до нашої ери закопали її у степі.

Земля – це ще один скарб України. В нас налічується понад 650 різновидів ґрунту. Але унікальність України в тому, що дві третини території – це чорноземи. Один із найродючіших ґрунтів, де є максимум поживних речовин для росту та розвитку рослин. Він скрізь, окрім Полісся та Карпат.

Друга за розмірами у Європі пустеля – теж в Україні. Олешківські піски з неймовірним ландшафтом, із різноманітними флорою і фауною. 200 тисяч гектарів дюн і барханів на Херсонщині. Влітку пісок тут нагрівається до 70 градусів. Є і легенди, що в Олешківських пісках себе на витривалість перевіряли козаки-характерники.

Найдовший житловий будинок у світі – теж в Україні. В Луцьку. З урахуванням відгалужень його довжина майже 3 кілометри. Уявити це складно. Варто побачити.

Українці мають спортивні досягнення, які досі ніхто не може побити:

Подвійне сальто вперед з поворотом на 180 градусів. Майже 25 років минуло, як на Олімпіаді в Атланті його зробила українка. Цей елемент дотепер ніхто не може повторити, навіть з чоловіків. Отже його і досі називають її іменем – ім’ям Лілія Подкопаєва.

У фехтуванні єдиною шестиразовою чемпіонкою світу в історії цього виду спорту поки що залишається українка Ольга Харлан.

Мелітопольська черешня, херсонський кавун, закарпатський мед, петриківський розпис, кролевецькі рушники і гуцульська бриндзя – це все є лише в Україні. Кожен із цих шести фактів об’єднує, насамперед, унікальність: з цими дарами пощастило тільки українцям. Ну і те, що невдовзі вони всі мають отримати “географічні зазначення” – стати в один ряд, наприклад, з пармезаном, коньяком і шампанським – продуктами і товарами, які офіційно належать певним територіям.

І ще один бренд і символ України про який варто сказати – український вінок. Традиційні прикраси українок – пишні, квіткові – національні свята чи урочистості завжди перетворюються на кольоровий океан заквітчаних красунь.

Українська народна пісня “Щедрик” стала символом Різдва на всій планеті. Композитор Микола Леонтович удосконалював цей твір усе своє життя. І подарував щедрівці вічність. Уже понад століття її переспівують українські і закордонні виконавці, вона звучить у рок-обробках, акапельно. І весь світ знає – Carol of the bells – це український “Щедрик”.

Україні належить найдовший музичний інструмент у світі. І це трембіта. Колись це був засіб зв’язку. Така собі гірська мобілка. Зараз усе змінилося і вона віддана лише музиці. Її звуки ні з чим не сплутаєш. Навчитися грати на трембіті непросто.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com